Okyanusun dibinde bulunan bu yolu kim yaptı

Okyanusun derinliklerinde şaşırtan bir keşif yapıldı. Daha önce de ünlü yolcu gemisi Titanic'in ve Alman zırhlısı Bismarck'ın enkazını bularak gündem olan Okyanus Araştırmaları Vakfı Hawaii yakınlarında gizemli bir yol buldu. Keşfedilen yolun oraya nasıl yapıldığı ile ilgili ise, değişik çevrelerden farklı açıklamalar geldi.

Ekleme: 10.05.2022 14:44:58 / Güncelleme: 10.05.2022 14:45:07 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

Okyanus altında ilginç bir keşif yapıldı. Okyanus Araştırmaları Vakfı'na bağlı dalgıçlar tuğlalar ile örülü bir yol keşfetti. Keşif ekibi bulunan yolu eski uygarlıklar tarafından yapılan bir eser olarak değerlendirseler de, okyanus tabanın milyarlarca yıldır bu su altında olmasından dolayı bu açıklama şüpheyle karşılandı. Bilim insanları ise, konuyu daha farklı bakış açılarıyla değerlendirme yolunu seçti.

SARI TUĞLALI YOL

Hawaii yakınlarındaki Papahanaumokuakea Ulusal Deniz Anıtı'nı inceleyen ekip, ilk bakışta insan eliyle yapıldığı izlenimini uyandıran "sarı tuğlalı bir yol" keşfetti. Sıradışı yapı, Dünya Mirası olarak kabul edilen okyanus alanındaki Lili'uokalani Sırtı adlı bölgede bulundu.

TAMAMEN DOĞAL YOLLARLA OLUŞMUŞ

Bilim adamları, mezubahis yolun, tamamen doğal yollardan oluştuğunu iddia etti.

Kurumuş bir göl yatağı olduğu iddia edilen yapının bölgede eski çağlarda varlığını sürdüren aktif bir volkan nedeniyle ortaya çıktığı varsayımında bulunuldu. Nautilus ekibi nisan ayının büyük kısmını, volkanik kökenli su altı dağlarının jeolojisini ve biyolojik sistemlerini inceleyerek geçirdi.

ISINMA VE SOĞUMALARDAN OLUŞMUŞ OLABİLİR

Çarpıcı oluşum da Nootka Seamount adlı bir dağın zirvesinde görüldü. Tuğla benzeri desenlerin bölgedeki patlamalara bağlı ısınma ve soğuma döngüleri sayesinde meydana gelmiş olabileceği iddia ediliyor.

Etiketler: