Ağrı’da 'Sözleşmeli Tarım Lansmanı Ve Tohum Dağıtım' töreni düzenlendi

Ağrı'da hayata geçirilen 'Sözleşmeli Tarım Modeli' kapsamında toplam bütçesi 1 milyon 250 bin TL olan projelerle 450 çiftçiye 30 ton tohum dağıtımı gerçekleştirildi.

Ekleme: 29.04.2022 18:09:39 / Güncelleme: 29.04.2022 18:09:39 / Güncel / Ağrı Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen 'Sözleşmeli Tarım Lansmanı ve Tohum Dağıtım Töreni'ne Vali Osman Varol, AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, vali yardımcıları, kaymakamlar, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral İsmail Sıkı, kurum amirleri, STK temsilcileri, firma yetkilileri ve çiftçiler katıldı.

Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Ferdi Çelik'in sunumunu yaptığı program tarım ve hayvancılık sektöründe kentte yürütülen projelerin tanıtıldığı sinevizyon gösterisi ile başladı.

Sözleşmeli üretim modeli sunumu ve Ağrı'da yürütülen çalışmaları aktaran İl Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, "Sözleşmeli tarım modeli ile Bakanlık ve Özel İdare kaynaklı 450 çiftçimize 8 bin 500 alanda ekilmek üzere yüzde 80'ni hibe olacak şekilde 30 ton silajlık mısır, dane mısır ve fasulye tohumu dağıtımı yapılacaktır. Yine sözleşmeli tarım modeli kapsamında çiftçimize ekimden hasada kadar her türlü destek sağlanacak hasattan sonrada alım garantili sözleşme imzalanarak çiftçilerimizin hem girdi maliyeti azalacak hem ürün alma garantisi ile de ürettiği ürünü hak ettiği fiyata alınacak bir projenin çalışması başlatılacaktır." ifadelerini kullandı.

Tarım ve hayvancılık alanında Ağrı'nın potansiyeline dikkat çekerek konuşmasına başlayan Ağrı Valisi Osman Varol, "Kadimden beri tarımla uğraşan Ağrılı hemşerilerimize en iyi bildikleri işin ne olduğunu sorsanız size tarım ve hayvancılık cevabını vereceklerdir.  İnsanların beslenebilmesi için en temel faaliyet olan tarımsal faaliyetleri ve hayvancılığı kökten, atadan bilmek, övünülecek ve gurur duyulacak bir husustur. Hükümetimizin çok önemsediği tarım politikasını ilimizde ortaya çıkarmak için çaba içerisindeyiz. Göreve geldiğimiz günden beri "Potansiyelini Keşfet Ağrı" diyor,  yüzde 65’i otlak mera olan memleketimizin potansiyeline inanarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Tarım ve hayvancılık sektöründe hükümetimizin yaptığı büyük desteklerin yanında İl Özel İdaremizin bütçesinden de iki yıldır ciddi kaynaklar ayırmaya çalışıyoruz. Bir buçuk yıllık süreçte büyükbaş ve küçükbaş hayvan sayımızı yaklaşık yüzde 10 oranında arttırdık. Sağladığımız desteklerle ciddi bir farkındalık oluşturduk." dedi.

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi ise konuşmasında proje hakkında şunları söyledi:

Biz bu proje ile gayemiz kim neyi üretiyorsa biz sizi alacağız, karşı karşıya getireceğiz. Burada temel ihtiyaç nedir? Burada senin ihtiyacın ne ise ey çiftçim, biz bunu sana vereceğiz. Nitelikli işyerleri var, organik ürün almak istiyor, tüketici de ürünü uygun almak istiyor. Bide sigortacı var müşteri istiyor bunların hepsini burada topluyoruz. Şimdi söyledik Türkiye eğitimden, milli savunmasından, ulaşımından, gençlik sporundan tutun ben artık saymiyayım, adaletinden bilim teknolojisinden ne yaparsanız yapın tek tek proje yapıyor mu proje yapıyor. İşte buda o projelerden biri.

Tarım ve hayvancılığın hem ülke ve hem de Ağrı için İHA (İnsansız Hava Aracı) kadar SİHA (Silahlı İnsansız Hava Aracı) kadar önemli olduğunun altını çizen Savcı Sayan, "Siz tarımı çözmek istiyorsanız batıya bakarak Ağrı'daki tarımı çözmezsiniz. Ağrı'nın kendine özgü tarımsal durumu vardır. Bizim 5 milyon dekar meralarımız var, hayvancılık anlamında 400-500 bin büyükbaş hayvanımız var. Bir buçuk milyona yaklaşan küçükbaş hayvancılığımız var. Bütün bunları bizlerin iyi bir şekilde değerlendirip Ağrı'nın potansiyelini canlandırmamız lazım. Tekstili getiririz kafası bozulduğu zaman çeker gider, terör başladı mı turizm de biter. Ama tarım İHA kadar SİHA kadar bu ülkenin stratejik bir ürünüdür. Hiçbir zaman vazgeçilmez her zaman da lazımdır, her zamanda bu ilin birinci özelliği tarım ile uğraşması gerekir." şeklinde konuştu.

Programda, Valilik tarafından hayata geçirilen, İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen, yüzde 80 hibe ile çiftçilerin desteklendiği 'Danelik Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi' ve 'Silajlık Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi' ile 'Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen yüzde 75 hibe ile çiftçilerin desteklendiği 'Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi' hakkında sunum yapıldı. Yapılan sunumun ardından tohumlar temsili olarak çiftçilere takdim edildi.

Tohum dağıtımının ardından; üreticilerin doğru ve bilinçli tarım uygulamaları yapmalarını, üretmiş oldukları ürünlerin kalitesini artırarak yüksek verim elde etmelerini, gelirlerinin artırılması suretiyle sürdürülebilir ekonomik büyüklüğe ulaşmalarını sağlamak üzere ilimizde uygulanmaya başlayacak olan sözleşmeli tarım için imzalar atıldı.

Valilik tarafından hayata geçirilerek İl Özel İdaresi tarafından finanse edilen 'Silajlık Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi' kapsamında 2022 yılında 250 çiftçiye proje kapsamında desteklenerek elde edilecek olan 25 bin ton silajlık mısırın ekonomiye kazandırılması planlanıyor. 'Danelik Mısır Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi' kapsamında ise 100 çiftçiye danelik mısır yetiştiriciliği desteği sağlanarak,  proje sonunda 2 bin 250 ton danelik mısır elde edilmesi planlanıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından finanse edilen 'Kuru Fasulye Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi' kapsamında ise 100 çiftçiye kuru fasulye yetiştiriciliği desteği sağlanarak proje sonunda 300 ton kuru fasulye elde edilmesi planlanıyor.

Toplam bütçesi 1 milyon 250 bin TL olan projelerle 450 çiftçiye 30 ton tohum dağıtımı gerçekleştirilecek, 27 bin 550 ton ürün elde edilerek kente tarım hasılasına 20 milyon TL katkı sağlanacak. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar