İlk kez oruç tutan torununu sırtında taşıdı

Bingöl’de 78 yaşındaki Hacı Zeki Aşkın ilk kez oruç tutan 9 yaşındaki torunu Hanzala’yı sırtında taşıyarak eskileri hatırlattı.

Ekleme: 11.04.2022 14:55:14 / Güncelleme: 11.04.2022 14:58:10 / Güncel / Bingöl Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Bazı toplumlarda veya çevrelerde oruca dair emarelerin pek az görüldüğü günümüzde, ilk kez oruç tutan torununu sırtında taşıyan hacı Zeki amca, küçükleri oruç tutmaya teşvik ederken güzel bir geleneği de yaşatmaya çalışıyor.

Oruç tutan çocukların sırta alınarak taşınmasının çocukların yaptığı işin değerli olduğunu hissetmelerine neden olacağını söyleyen Hacı Zeki amca, şimdilerde çocuklarla yeterince ilgilenilmediğinden dert yandı.

Çocukları sevindirme ve ibadete sevdirme adına “Ne varsa eskilerde var” dedirten Bingöl’ün Beyaztoprak köyünde yaşayan 78 yaşındaki Hacı Zeki Aşkın amca eskileri hatırlattı.

 

 “Büyüklerimiz orucu bize sevdiriyordu”

Hacı Zeki Amca; “Biz küçükken oruç tuttuğumuzda büyüklerimiz bizi sırtında taşırlardı. Kendimizi değerli ve güzel bir iş yapmış olarak görürdük. Orucu bize böyle sevdirmişlerdi. Böylelikle tuttuğumuz orucun sevabına ortak olduklarını ve oruçlu çocuğu sırtta taşıma ile sıhhate kavuştuklarına inanırlardı. Buradaki asıl maksat oruç tutan çocuklara değer biçmek, onları Allah katında ve büyüklerinin yanında değerli hissettirmektir. Şimdilerde çocuklarla ilgilenmek yok. Yeter ki yeni nesiller ibadetlerini yapsınlar, biz onları başımızın üstünde taşırız.” dedi.

“Biraz zor ama Allah yardım ediyor”

İlk defa oruç tutan Hanzala Aşkın ise; “Dokuz yaşındayım, ilk defa oruç tutuyorum. Oruç tutmak çok güzel, bütün Müslümanlara tavsiye ediyorum. Biraz zor ama Allah yardım ediyor.” dedi. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar