Cep telefonu piyasası KDV indirimi bekliyor

Enflasyon rakamlarının yükselmesiyle birlikte artan pahalılık ve buna bağlı olarak düşen alım gücü nedeniyle telefon ve aksesuar sektörü hammaddeleri neredeyse tamamen dolar üzerinden gelmesi esnafı zor durumda bırakıyor.

Ekleme: 30.03.2022 13:55:10 / Güncelleme: 30.03.2022 13:55:41 / Ekonomi / Bursa Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Artan hayat pahalılığı, dar gelirlinin ve asgari ücretlinin geçim şartlarını gittikçe ağırlaştırırken ekonomik şartların faturası her geçen gün vatandaşların omzuna yük olarak binmeye devam ediyor.

Son zamanlarda birçok ürünlere gelen KDV indirimi piyasaya biraz canlılık getirdi.

Döviz bazlı alınan telefonlarda fiyatı ciddi anlamda artırırken bu durum cep telefonu sektörünü vurdu.

 

Sıfır cep telefonu satışında büyük sıkıntılar çektiklerini belirten Bursa'daki telefon satıcısı esnafı, iş yapamaz hale geldiklerini belirtti. Esnaf, dört gözle içinde bulundukları sorunların düzelmesini ve yetkililerden KDV indirimi beklediklerini kaydetti.

"Müşterilerimiz ürüne erişmede zorluk yaşıyor"

Şu anda var olan zamlardan kaynaklı herhangi bir şekilde cihazı alıp satarken zorluk yaşadıklarını belirten Ceyhun Avcı, "Müşterilerimiz de bu ürüne erişmede zorluk yaşıyor.  KDV vergilerinin bizim sektörde de düşmesini bekliyoruz. Yetkililerden beklentimiz bu yöndedir. KDV olayının olabildiğince minimuma indirilmesi ve müşterilerin de ürüne erken ulaşması bizim de ticari kapasitemizin artmasını istiyoruz. Tek beklentimiz budur." dedi.

 

Fiyatlar yüksek olduğundan dolayı yurt dışı cihaza talebin çok olduğuna dikkat çeken Avcı, "Müşterilerimizin yüzde 50'si yurt dışı cihazı soruyor. Bu nedenle kaçakçılık işlemleri de çok oluyor. Bunun önüne geçmek için devletin KDV'den, vergiden muaf etmesi veya yüzde 8'e ve 1'e indirmesi bizim talep beklentimiz bu yöndedir. Türkiye'de yerli üretim olmadığından dolayı Çin'den ürünler ithal olarak geliyor. Ekran üst cam basma makinası almaya kalkıyorsunuz. 50-60 bin TL fiyat çıkıyor." diye konuştu.

Avcı, "Bunun için ayrı sermaye dükkân, ışık, ve elektrik gerekiyor. Makineler çok elektrik harcıyor ve fiyatlar çok yüksektir. Elektrik fiyatları çok yüksek olduğundan dolayı doğal olarak bu da müşteriye yansıyor. Müşteri de tamirini yaptıramıyor. Gidip telefonunu çöpe atıyor veya telefonunu o şekilde satıyor. Kendisine tuşlu bir telefon alıp kullanmaya devam ediyor. Bunun çözümü ve çaresi üretimle alakalı inşallah üretim desteklenir." ifadelerini kullandı.

"Yetkililerden KDV indirimi bekliyoruz"

Diğer sektörlere yapılan KDV indirimi aynı şekilde bu sektöre de yapılırsa çok fazlasıyla olumlu bir şekilde piyasayı etkileyeceğini vurgulayan bir diğer esnaf Volkan Orak, " Çünkü almış olduğumuz bütün elektronik ürünler yurt dışından Dolar kuru üzerinden geliyor. Sürekli artış gösterdiğinden dolayı vatandaşın alım gücü durmuş üzeredir. Kırılmaz camların bundan birkaç yıl öncesine kadar 5 TL gibi ufak rakamlarla takılırken şu an 20 TL kadar çıkmış durumda." diye konuştu.

 

Halkın tek derdinin geçim derdi olduğu için bunlara öncelik vermediğini belirten Orak, " Alışverişimiz durma noktasına kadar geldi. Halkın temel ihtiyaçlara yönelmesi gerektiği bu durumda o yüzden elektronik satışı durma noktasına geldi diyebilirim. Sıfır alım zaten durdu asgari ücretle çalışan bir vatandaş 2-3 bin lirayı bir cihaza veremiyor haklı olarak birçok masraf olduğu için o yüzden sıfır cihazlar satın alımı durdu. Herkeste ikinci el cihazlara bir yöneliş var. Bu yöneliş ikinci el fiyatlarına zammı getirdi. Artık tuşlu telefon siparişlerini almaya başladık. Vatandaş gerçekten çok zor durumda biz esnaflarda satış noktasında zor durumdayız." dedi.

Orak, "Yetkililerden KDV indirimi bekliyoruz. Sektöre canlılık gelmesi vatandaşın rahatlaması için bu tarz adımları atmaları herkes için iyi olacaktır."  İfadelerine yer verdi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler