Mobilyacılar düğün sezonu olmasına rağmen iş yapamamaktan yakınıyor!

Döviz kuru ve akaryakıt fiyatlarının artması birçok sektörde olduğu gibi mobilya sektörünü de durma noktasına getirdi. Sektör temsilcileri, düğün sezonu olmasına rağmen mobilya fiyatlarının yüzde 100’ü aşması nedeniyle iş yapamadıklarını belirtti.

Ekleme: 24.03.2022 12:20:11 / Güncelleme: 24.03.2022 12:20:11 / Güncel / Batman Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Mobilya fiyatlarına yüzde 100 aşan zam geldiğini, bu durumdan hem vatandaşların hem de kendilerinin olumsuz yönde etkilendiğini söyleyen sektör temsilcileri, maliyetlerin her geçen gün arttığına dikkat çekti.

Mobilyadaki fiyat artışı nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini vurgulayan sektör temsilcileri, dönemin en sakin günlerini yaşadıklarını kaydetti.

Yüksek fiyat artışlarının halkı ikinci el mobilya ürünlerine yönlendirdiğine işaret eden sektör temsilcileri, hayat pahalılığın önüne geçilmesini istedi.

Batman’da faaliyet gösteren bir mobilya satış mağazası işletmecisi Ekrem Aksoy, İLKHA muhabirine, son bir yılda yaşadıkları sıkıntıların önceki yıllardan çok daha kötü olduğunu söyledi.

Ham maddeye yapılan zamların mobilya fiyatlarını ciddi oranda arttırdığını dile getiren Aksoy, maliyetlerin ürünlere olduğu gibi tüketiciye yansıdığını belirtti.

Ekrem Aksoy

“Müşterilerimiz artık bütçelerine uygun mobilyayı alıyor”

Halkın alım gücünün düştüğünü kaydeden Aksoy, “Daha önce mağazaya gelen müşterilerimiz ürünleri seçerek ve beğenerek alırlardı. Şu anda gelen müşterilerimiz ise kapıdan ilk girdiklerinde fiyat sormaktadırlar. Artık müşterilerimiz beğenmeden önce bütçesine göre uygun mobilya arıyor. Artık beğenme seçeneği değil fiyat uygunluğu ön plana çıkmış durumda.” dedi.

“Geçen sene bir koltuk takımının fiyatı 7 ila 9 bin liraydı ama bugün ki fiyat 20 binden başlamakta”

Düğün sezonu olmasına rağmen fiyatlardaki artış sebebiyle kimsenin mobilya alamadığını ifade eden Aksoy, şöyle devam etti:

“Şu anda bulunduğumuz mevsim itibariyle düğün sezonudur ama mağazamız boş durumda. Normalde geçen sene bu vakitlerde en 5 çift mağazada bulunurdu. Şu an sessiz ve sakin geçen bir dönemdeyiz. Geçen sene bir koltuk takımının fiyatı 7 ila 9 bin lira arasındaydı ama bugün ki süreçte ortalama 20 binden başlamakta ve 30-35 bin liraya çıkan koltuk katımlarımız var.”

“Fiyat artışları işlerimizi ciddi anlamda etkilemiş durumda”

Yatak odaları, yemek masası ve aksesuarların da fiyatının bayağı yükseldiğine işaret eden Aksoy, “Fiyat artışları işlerimizi ciddi anlamda etkilemiş durumda. Geçen yıllarda işlerimiz çok iyiydi. Haftalık neredeyse 10 takım karma satardık ama şu anda ayda 2-3 takım satamayacak duruma geldik. Satışlarımızın düzelmesi için hammadde, mazot ve maliyetlerin aşağı doğru düşmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.

Özkan Eteker

“Fiyat artışları halkı ikinci el ürünlere yönlendiriyor”

Maliyetlerin artmasıyla satışlarının durma noktasına geldiğini anlatan bir diğer mobilyacı esnafı Özkan Eteker, bundan birkaç yıl önce işlerinin çok iyi olduğunu anımsattı.

İmalatçılar gibi kendilerinin de ürün tedarikinde sıkıntı yaşadığını söyleyen Eteker, “Tedarik etsek dahi eskisine nazaran yakıt ücretlerinden dolayı ürünlerin maliyeti bize yüksek geliyor. Maliyetler yükseldiğinden dolayı bu farklar ürünlere ve müşterilere yansıyor. Müşterilerimizin eski alım gücü kalmadığından ürünler kendilerine pahalı geliyor ve alamıyorlar. Durum böyle olunca kimse çocuğunu evlendiremiyor ya da alacaksa ikinci el eşyalara yöneliyorlar.” dedi.

“Fiyatlarda istikrar yok”

Fiyat istikrarsızlığından ötürü ürün satamaz hale geldiklerini belirten Eteker, son olarak şu ifadeleri kullandı:

“Daha önce ayda ortalama 8 takım oturma grubu satarken şu anda haftada bir ya da ayda bir takıma düştük. Hatta bazen de hiç satış yapmadığımız bile oluyor. Daha önce 400 liraya verdiğimiz sehpanın bize maliyeti şu anda 650-700 liraya geliyor. Durum böyle olunca müşteri bize 3 ay önce geldim neden fiyat yükselmiş diye soruyor. Bizde artışların elimizde olmadığı söylüyoruz. Şu an fiyatlarda istikrar yok. Her gün fiyatlar değişiyor. Müşteri yaşanan bu artışlardan fazlasıyla şikâyetçi. Yetkililer imalatçılara destek verirse maliyet düşer. Bizde uygun fiyata ürün alır ve satarız.”(İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler