Bakan Bilgin: Çözemeyeceğimiz sorun yoktur

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Türkiye'nin üstesinden gelemeyeceği bir sorunun olmadığını belirtti.

Ekleme: 22.03.2022 17:30:13 / Güncelleme: 22.03.2022 17:35:31 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Bakan Bilgin, Gaziantep’teki temasları kapsamında 2'inci Organize Sanayi Bölgesi'ndeki Gaziantep Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’ni (Model Fabrika) ziyaret etti.

Gaziantep Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi’nde (Model Fabrika) konuşan Bakan Bilgin, Covid-19 salgının dünya ekonomisine ciddi darbe vurduğunu ancak Türkiye'nin bu ekonomik dalgalanmalara cevap verecek güçte olduğunu söyledi.

Bakan Bilgin, Türkiye'nin geçtiğimiz yüzyılda sanayi çağını kaybettiğini ve bunun çok uzun yıllara mal olduğunu ifade ederek, sanayi çağını kaybetmenin az gelişmiş ülke kategorisinde anılma sonucunu getirdiğini ifade eti.

“Ticaret yollarını yöneten bir ülkeyiz”

Türkiye'nin aslında dünya ticaret merkezinde var olduğunu ve dünyanın en büyük limanlarını yöneten ülke olduğunu belirten Bilgin, “Model fabrikanın yaptığı çalışmalar çok önemli. Biz geçtiğimiz yüzyılda sanayi çağını kaybettik. O kayıp bizlere çok yıllara mal oldu. Sanayi çağını kaybetme bize yaklaşık 200 yıl kaybettirdi ve az gelişmiş ülke kategorisinde anılma sonucunu getirdi. Oysa Türkiye 500 yıl boyunca dünyanın her alanda birinci ülkesiydi. Tarihte askeri başarılarla anıldık. Askeri başarılar önemli ancak biz ticaret yollarını yöneten bir ülkeyiz. Dünya ticaretinin merkezinde biz vardık. Ticaret banka ve para ile oluyor. Biz aynı zamanda dünyanın en büyük limanlarını yöneten bir ülkeyiz. En büyük limanlara mal veren ülkeyiz. Konumumuzu değiştirmek zorundayız. Bunu değiştirmek için de değişim iradesine sahip olmak lazım. İnsan kaynağı her şeyden önemli. İnsan kaynağını Türkiye bunu eğitim düzeni ile insan yetiştirme düzeni ile başarmış durumda.” dedi.

“Çözemeyeceğimiz sorun yoktur”

Türkiye'nin üstesinden gelemeyeceği bir sorunun olmadığını belirten Bilgin, “Değişimler sorun yaratır. Her yerde değişim ve sorunlar vardır. Önemli olan o sorunları çözebilme kabiliyetine sahip olabilmektir. İkincisi ise değişimi yönetebilme kabiliyetine sahip olmaktır. Biz 21'inci yüzyılda hem değişimin sorunlarını aşacağız hem de değişimi yönetecek akla sahip olduğumuzu bütün dünyaya göstereceğiz. Model fabrikanın da buna örnek olduğunu görüyoruz. Sorunları elbet dinleyeceğiz, anlayıp çözeceğiz. Çözemeyeceğimiz sorun yoktur.” ifadelerini kullandı.

Bilgin, Gaziantep’in dünyada yıldızı yükselen bir şehir olduğunu ve sadece Türkiye’de değil dünyada da yıldızının yükseldiğini söyledi.

Model Fabrika’nın yaptığı çalışmaların kent ve bölge sanayisi için büyük önem taşıdığını kaydeden ve Türkiye’nin Gaziantep gibi şehirleri ile geleceğe daha da güvenle baktığını belirten Bilgin, “Gaziantep Model Fabrika akıllı teknolojilerin olduğu bir yer. Model fabrikaların öncü karakteri vardır. Klasik endüstriyel üretim düzenine yeni bir ivme kazandırıyorlar. Yeni bir üretim tarzı getiriyorlar. Değişimler her yerde sorunlar meydana getirir, önemli olan o sorunları çözme kabiliyetine sahip olmaktır. Ayrıca değişimi yönetme kabiliyetine de sahip olmak çok önemlidir.  21’inci yüzyılda hem değişimin sorunlarını aşacağız hem de değişimi yönetecek akla sahip olduğumuzu bütün dünyaya göstermiş olacağız. Ben Gaziantep Model Fabrika’nın da bunun örneği olduğunu düşüyorum.” diye konuştu.

Gaziantep’in üretim, ihracat ve istihdamıyla ülke ekonomisinin bel kemiği olduğunu ve özellikle kriz dönemlerinde örnek olacak bir başarı tablosu çizdiğini ifade eden Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi, bu başarıları sürdürülebilir kılmak için yenilikçi projeler geliştirdiklerini söyledi. 

Ziyaret programı, Model Fabrika Direktörü Yusuf Diler’in merkezin firmalara ve girişimcilere yönelik sunduğu eğitim ve uygulamalar ile sanayi ve üretim sürecinde sağladığı kazanımlar hakkında gerçekleştirdiği sunumun ardından sona erdi.

Bakan Bilgin, kentte faaliyet gösteren bir halı fabrikasını da ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Fabrikada görev yapan çalışanlarla öğle yemeğinde bir araya gelen Bakan Bilgin, bir süre çalışanlarla sohbet etti. (İLKHA)

İlgili Galeriler