Kira kontrat süresi dolmadan satışı gerçekleşen fabrikanın enerjisi kesildi

Gaziantep'te 2 yıllığına kira kontratı imzalanan fabrika mülkünün satılması ile elektriği, suyu ve doğalgazı kesilen fabrikada seri üretiminin durdu.

Ekleme: 15.03.2022 15:45:11 / Güncelleme: 15.03.2022 15:45:11 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Olay, sabah saatlerinde 3’üncü Organize Sanayi Bölgesi'nde battaniye üretimi yapılan bir fabrikada gerçekleşti. İddiaya göre 2 yıllığına fabrika binası işletme sahibi Mehmet Baharoğlu tarafından kiralanarak kontrat imzalandı.

Yaklaşık bir buçuk yıldır üretim yapılan mülkün satılarak el değiştirmesinin ardından fabrika mülkünü kira olarak kullanan ve kira kontratının bitmesine de 6 ay olan battaniye fabrikasında, fabrikanın elektrik, doğalgaz ve suyu kesilerek fabrikanın boşaltılması istendi. 

250 işçi işletmenin elektriğinin geri verilerek üretime devam etmesi için fabrika önünde grev yaptı.

İşletme sahibi Mehmet Baharoğlu, işletmenin kira kontrat süresi dolmadığını ve mülkün el değiştirmesinin ardından hukuka aykırı olarak enerjilerinin kesildiğini söyledi.

Baharoğlu, kira kontrat süresi dolana kadar kendilerine bir yer tahsisi yapılacağını ve o süre içinde yeni binanın tamamlanarak taşınma işleminin gerçekleştirileceğini ancak kontrat süresi dolmadan fabrika enerjisinin kesilerek taşınacak fabrika için yer tahsisinin yapılmadığını belirtti.

Fabrika enerjisinin hukuksuz bir şekilde kesildiğini söyleyen Baharoğlu, “Günlük 2 bin adet battaniye üretimi yaptığımız fabrikanın enerjisini hiçbir borcumuz olmadığı ve kira kontrat süremiz dolmadığı halde kestiler. Enerji bizim anayasal hakkımız. İşçilerimizi işinden edip ülke ekonomisine değer kattığımız işletmemizin kapanmasını istemiyoruz.” dedi. 

“Yeni mülk sahibi ile kontrat yapmanız lazım”

Baharoğlu, fabrika enerjisinin haksız olarak kesildiğini ve üretime yüzde 50 kapasite düşüşü ile jeneratörle devam ettiklerini söyleyerek, “Battaniye üretimi yapıyoruz ve şu anda 200-250 kişi arasında istihdam sağlıyoruz. Bu fabrikada işletmeye başlayalı yaklaşık 15 ay oldu. Mülk sahibi mülkü sattı ve sattıktan sonra Organize Sanayi Bölgesi başkanının yanında konuştuk, bize bir yer verecekti. Biz de hızla yaptırıp bir yıl içerisinde fabrikayı boşaltıp teslim edecektik. Yeri alan kişi, ‘benim makinelerim geldi, acilen mart ayı gibi boşaltmam lazım’ dedi. Biz de bu süre içinde taşınamayacağımızı söyledik. Elektriğimizi üç-dört defa kesmeye geldiler. Bunun doğru olmadığını söyledik ve elektrik için müracaat ettik. Üç ay kadar beklediler. Üç ay sonra, ‘elektriği veremiyoruz’ dediler. ‘Eski mülk sahibi mülkünü sattığı için aranızda yapılan kontratı geçerli görmüyoruz. Yeni mülk sahibi ile kontrat yapmanız lazım’ dediler.” diye konuştu.

“Elektriğimizi kestiler, jeneratör ile üretim yapıyoruz”

Yeni mülk sahibi ile kontrat yapmalarının aynı gün fabrikayı boşaltmaları anlamına geldiğini ifade eden Baharoğlu, “Elektriğimizi, suyumuzu, doğalgazımızı kestiler. Şu anda jeneratörle çalışıyoruz. Günlük 2 bin adet battaniye üretimi yapıyoruz. Ürünlerimiz doğrudan ihracata gidiyor. Enerji kesintisinden sonra üretim kapasitemizi yüzde 50'ye düşürdük. Yalnız gündüz çalışabiliyoruz. Elektriklerimizin yeniden verileceğine inanıyoruz. Bu bizim anayasal hakkımız. Bizim bir lira fatura borcumuz yoktur. Gerekli teminatları verdik. Ek teminat gerekiyorsa onu da veririz. Biz elektriğimizi istiyoruz. Ne işçilerimizi işinden etmek istiyoruz ne de üretimimizi düşürmek istiyoruz.” ifadelerinde bulundu.

Fabrikanın kurum avukatı Ayhan Uygur, enerji kesintisi için asliye ticaret mahkemesine başvurulduğunu ve enerjinin yeniden verilmesi için tedbir kararı çıkarttıklarını söyledi.

“Enerji kesintimiz için asliye ticaret mahkemesine başvuruda bulunduk”

İmzalanan kira kontrat süresinin bitmesine daha 6 ay olduğunu ve enerji kesintisinin hukuksuz olduğunu söyleyen Uygur, “Enerjimizin kesilmesi yönünde yazı geldiğinde biz asliye ticaret mahkemesine dava açtık. Davamız halen derdest ve sürüyor. Muarazanın men'i davası. Bu süreçte elektriğin verilmesi için bir tedbir kararı aldık. Çünkü işletmemizin hiçbir borcu yok. İçeride 213 bin lira teminatımız var. Teminat mektubumuz var ve şu anda ülkenin ihracat gelirlerine bu kadar ihtiyaç varken işçi ve işveren burada memnun ve üretmek isterken elektriğimiz organize yönetimi tarafından keyfi bir şekilde kesiliyor. Dava süresince elektriğimiz olmayacak. Fabrika jeneratörle üretime ne kadar dayanabilir. Elektriğin bize verilmesinde hukuken ya da fiilen bize kime ne zararı var, bunu anlayamadık. Burada çalışan 250 işçi demek yaklaşık bin 500-2 bin insanın ekmek yemesi demek. Elektriğimizi kesen hem organize yönetimi hem de organizeye bağlı elektrik üretim şirketidir. Yeni malikle kontrat isteniyor ancak yeni malik buna yaklaşmıyor. Ancak bizim fabrikamızın imzalanmış kontratının şu an dahi altı ayı var. Resmi bir kontratımız var.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler