Lavrov: İnsani konuları ele aldık, müzakerenin yerini hiçbir şey tutmaz

​Rusya Dışileri BakanıSergey Lavrov, üçlü toplantı sonrası yaptığı açıklamada, İnsani konuları ele aldık. Müzakerenin yerini hiçbir şey tutmaz. Biz her türlü temastan yanayız. Bugünkü Ukrayna krizinin temelinde yatan sorunların çözümü için her türlü

Ekleme: 10.03.2022 14:30:14 / Güncelleme: 10.03.2022 14:41:56 / Güncel / Antalya Haberleri
Destek için 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun katılımıyla Antalya'da üçlü toplantı düzenlendi.

Toplantı sonrası Lavrov, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Toplantıda, sivillerin zarar görmemesi için aldıkları tedbirleri açıklamaya çalıştıklarını belirten Lavrov, Ukrayna'da "bölgesel savunma güçleri" denen gruplar tarafından sivillerin kalkan olarak kullanıldığını savundu.

"Her türlü temastan yanayız"

Lavrov, "İnsani koridor konusundaki önerimiz hala geçerli ve güzergahlar aslında durumu kontrol edenler tarafından bildiriliyor. Bu şekilde sivillerin tahliyesi hedefleniyor. İnsani konuları ele aldık. Müzakerenin yerini hiçbir şey tutmaz. Biz her türlü temastan yanayız. Bugünkü Ukrayna krizinin temelinde yatan sorunların çözümü için her türlü çabayı destekleriz. Ukrayna krizinin topluca bir çözüme kavuşmasını istiyoruz. Tüm tarafların çıkarları dikkate alınmalı." dedi.

"Ukrayna'yı işgal etmedik"

Toplantıda ayrıca Ukrayna tarafında insani koridor önerdiklerini söyleyen Lavrov, "Konuşulanlar kağıt üstünde kalmasın, çözüm olsun istiyoruz. Biz Ukrayna'yı işgal etmedik, başka yeri de işgal etme niyetimiz yok." diye ekledi.

"Ukrayna'ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludur"

Ukrayna'ya silah desteği verenlere tepki gösteren Lavrov, "Ukrayna'ya silah gönderenler eylemlerinden sorumludurlar. Kiralık savaşçıları teşvik edenler de bundan sorumlu olacaklar." İfadesini kullandı.

Lavrov'un konuşmasında öne çıkan diğer ifadeleri şöyle:

Ukrayna'nın Batı yanlısı olması için büyük bir çaba harcanıyordu. Ukrayna topraklarında NATO askeri üsleri oluşturuldu. O topraklarda biyolojik laboratuvarlar kuruldu. Biz o zamanlar AB ile bu konuyu konuştuk.

NATO'nun da konuya girmesi ve silahların Ukrayna'ya yerleştirilmesi gibi konular olduğunda, Ukrayna'da biyolojik silahlar olduğu bilgilerinden sonra ilk olarak konuşmak istedik.

"Ukrayna'nın silahlandırılmasını istemiyoruz"

Bizimle ilgili konulara nasıl NATO karar verebilir? Biz amaçlarımızı çok açık belirttik; Ukrayna'nın militarizasyonu ve silahlandırılmasını istemiyoruz.

AB bizim birliğimize karışma tavrı içine girdi. Biz insani olarak neden kendimizi tehlikede hissederek yaşayalım? Ukrayna'da tekrar Nazi'nin kurulmasına izin vermeyeceğiz. Güvenliğimizi sağlamak zorundayız.

"Somut mutabakatlara varmak için bu temasları yapıyoruz"

Bu temasların laf olsun diye yapılmamasını istiyoruz. Somut mutabakatlara varmak için bu temasları yapıyoruz.

"Durumlar olgunlaşırsa Putin-Zelenski görüşmesi olabilir"

Putin, Zelenski ile görüşmekten asla kaçmıyor. Durumlar olgunlaşırsa görüşme olabilir.

Biz Ukrayna’nın silahlandırılmasını veya neo-Nazi hükümeti kurulmasını, birtakım faşist taburlar oluşturularak Devlet Başkanı tarafından 'şeref kıtası' olarak selamlanmasını istemiyoruz.

"Ukrayna biyolojik silahlar oluşturmak istiyor"

Biyokimyasal silahlarla ilgili laboratuvarlar kuruluyor, biz bu silahları kullanıp kullanmayacakları konusunda bilgi istedik. Bunların amacı, biyolojik silahlar oluşturmak istiyorlar, bu şüphe götürmüyor.

Pentagon'un Ukrayna topraklarında onlarca askeri biyolojik laboratuvar oluşturduğu iddiaları bizi endişeye düşürüyor. Bu konudaki sorulara cevap istiyoruz.

Batı, bölgede yıllarca sürecek bir tehlike yaratıyor.

Türkiye, Mısır ve hatta Çin'in bile yaptırım uygulamasını istiyorlar. Bu medeniyetlere saygısızlıktır. ABD bunu hep yapıyor ancak biz nezaketimizden dolayı böyle bir şey yapmayız.

Biz son ana kadar diplomatik yolu denedik, NATO anlaşması ile ilgili Ukrayna'ya tekliflerimizi ilettik, burada Ukrayna dahil tüm kıtanın güvenliği de göz önünde tutuluyordu.

Batı'nın Ukrayna'dan istediği tek şey Rusya'ya karşı çalışması.    

Askeri varlığı olmayan, dostane bir Ukrayna istiyoruz.

Kosova'da referandum olmadı hatırlarsanız, Yugoslavya'yı bombalayarak parçaladı, tüm batı bunu ayakta alkışladı. Arnavutluk halkına destek veriliyor ama Kırım halkına destek verilmiyor.

İngiltere gibi ülkelerin amaçları büyük ülkeleri tehdit etmek. Bu Rusya'ya yapılan bir saldırıdır. Rus diline, Rus kültürüne, Rus dinine bir saldırıdır.

"Buraya ateşkes görüşmesine gelmedik"

Kuleba ateşkes sağlanamadı demiş fakat biz buraya ateşkes görüşmesine gelmedik. Böyle demesi medya üzerinde Rusya'yı kötü gösterme çabasıdır. Çözüme burada ulaşma gibi bir hedefimiz yoktu.

Bir daha batılı ortaklarımıza hiçbir zaman ihtiyacımız olmayacak, şirketlerine ya da hükümetlerine. Bunlar saldırı silahı olarak kullanılmışlar çünkü iş yapmak istememişler.

Doğalgaz ve petrol konusu Batılı meslektaşlarımızın vicdanına kalmış bir mesele. Biz bunları hiçbir zaman silah olarak kullanmadık ancak onlar hep bizim bununla tehdit ettiğimizi söylüyor.

Ukrayna'yı silahlandıran ülkeler için kendilerine devasa bir tehdit oluşturduğunu düşünüyoruz. Bizim NATO ülkelerine yönelik bir planımız yok.

"Yaptırımlar konusunu öyle bir çözeceğiz ki Batılılara asla bağımlı olmayacağız"

Ukrayna yönetimi silahı kayıt dışı dağıtıyor, bu da ciddi bir sorun.

Yaptırımlar konusunu öyle bir çözeceğiz ki Batılılara asla bağımlı olmayacağız. Öyle tedbirler alacağız ki benzer duruma bir daha düşmeyeceğiz.

"Nükleer savaş çıkacağına inanmıyorum"

Nükleer savaş çıkacağına inanmak istemiyorum ve buna inanmıyorum. Başkan Biden da kendisine soru sorulduğunda bu yaptırımların alternatifi olarak sadece Üçüncü Dünya Savaşı'nı söyledi. Bunların akıllarından böyle konular geçiyor biz bunu asla desteklemiyoruz.

Her ülkenin kendi katılacağı ittifakı seçme hakkı var ama kimse başka bir ülkenin güvenliğini riske atarak kendi güvenliğini sağlayamaz

Ukrayna'nın silahtan arındırılması gerekiyor. Rusya için doğrudan tehdit yaratıyor

Birleşik Krallık ve diğer batılı ülkeler NATO Genel Sekreterini temsilci olarak seçmiş. Batılı temsilcilerinizin diplomasiden anladığı bu. Batıda bizimle masaya dürüstçe oturacak bir ortak göremedik." (İLKHA)