Söz ve Kalem Dergisi Mart sayısında "Irkçılık" konusunu işledi

Irkçılık karşıtı mücadelesi ile tanınan Malcolm X’in "Irkçılık İdeolojik Bir Düşünce Değil Psikolojik Bir Hastalıktır" sözünü kapağına taşıyan Gençlik ve Edebiyat dergisi Söz ve Kalem’in Mart 2022 sayısı çıktı.

Ekleme: 02.03.2022 12:05:06 / Güncelleme: 02.03.2022 12:14:38 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için 

Aylık olarak okuyucusuyla buluşan ve yazar kadrosunda genç yazarların yoğun olduğu gençlik dergisi Söz ve Kalem, mart ayı dosya konusunda, ırkçılık konusunu ele aldı.

Irkçılık konusunun derinlemesine ele alındığı Söz ve Kalem Dergisi'nde bu ay; Irkçılık hastalığının kökeni, ırkçılık düşüncesinin neden olduğu tahribatlar, tarihsel süreç içerisinde ırkçılığın/milliyetçiliğin neden olduğu savaşlar, ölümler ve katliamlar ve daha yaşanır bir dünya için kardeşlik esaslı bir insani ilişkinin gerekliliği gibi konular ele alındı.

"Kaynağı şeytan olan her şeyin sonu nasıl ki azap ise kaynağı şeytan olan bu ırkçılık düşüncesinin sonu da cehennem azabıdır"

Allah'ın yeryüzüne kendi halifesi olarak gönderdiği, imtihan ettiği ve bu imtihan neticesinde ceza veya ödül vereceğini vadettiği, insanı yaratırken de hikmeti gereği farklı ırk, dil ve renlerde yarattığına vurgu yapılan dergide, "İnsanın farlı dil, ırk ve renklerde yaratılması da Allah’ın bir hikmeti gereğidir ki buradaki hikmet de yukarıdaki ayette de belirtildiği üzere farklı olanların kendi aralarında tanışmaları, bu tanışma neticesinde kaynağı sevgi ve merhamet olan bir birliktelik ile bir araya gelmeleridir. En nihayetinde farklıların bir araya gelişi ile de bir İslam ümmeti oluşturmalarıdır. Yaratılıştaki bu hikmeti anlayarak dünya hayatını bu hikmet üzere sürdürenler, farklılıkları bir zenginlik, dilleri de Allah’ın ayetleri olarak gören insanlar dünya hayatını yaşanır kılarken bunun tam aksi bir yol çizip kendi dili, dini, rengi ve ırkı hatta daha küçük ölçekte kabilesi, aşireti ve ailesi dışında herkesi yok sayan, küçük gören ve daha da tehlikelisi yok edilmesi gereken bir düşman nazarı ile bakanlar yüzünden bu geniş dünya insanlara dar edilmiş durumda. Kendi dili, dini, ırkı ve rengi dışında herkesi yok sayan ve inkâr eden bu şeytani düşünce yüzünden savaşlar, ölümler ve katliamlar dahi yaşanmakta; insanlar yerlerini ve yurtlarını bırakıp göçmen durumuna düşmektedirler. Kaynağı şeytan olan her şeyin sonu nasıl ki azap ise kaynağı şeytan olan bu ırkçılık düşüncesinin sonu da cehennem azabıdır." ifadelerine yer verildi.

Dergide kimler ne yazdı?

Dünyanın en büyük sorunlarından olan ırkçılık konusunu ele aldığımız dergide bu ay; Ahmet Çalışkan "Bir Tür Göz Boyama: Kavmiyetçiliği Millileştirmek", Selman Talayhan "Irkçılığın Öteki Yüzü İslamofobi", Yusuf Bingöl "Üstün Irk Taassubu", Müzeyyen Sena Titiz "Modern Çağ Zehirlenmesi: Irkçılık", Yusuf Yetiş "Irkçılık Paradigması Bağlamında İslam, Kıta Avrupası ve Malcolm X" yazıları ile ırkçılık konusunu kaleme aldı.

Dergide ayrıca analiz, kitap değerlendirmeleri, gezi yazısı, kütüphaneden notlar, bilim ve teknolojiye dair önemli yazılar yer alıyor.

Söz ve Kalem dergisi matbu olarak okuyucuyla buluşmanın yanı sıra dileyen okuyucular derginin dijital haline de ulaşabiliyor. (İLKHA)