KDV indirimi marketlere yaradı: Önce bindirim sonra indirim!

Temel gıda ürünlerindeki KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüleceğinin açıklanmasının ardından bazı zincir marketler temel gıda ürünlerine zam yaptı. KDV indirimin yürürlüğe girmesiyle birlikte ise aynı marketler ‘indirim’ yaptıklarını iddia etti.

Ekleme: 14.02.2022 12:46:18 / Güncelleme: 14.02.2022 13:45:01 / Ekonomi
Destek için 

KDV indirimine sevinen vatandaşların hevesi kursağında kaldı. Zincir marketler fiyatlara önce bindirim sonra indirim yaptı. İşte KDV indirimi öncesi ve sonrası sıvı yağ, yumurta, ve şeker fiyatları…

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘temel gıda ürünlerinde KDV yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülecek’ açıklamasının ardından bazı marketler etiketleri yukarı yönlü ‘güncellemeye’ başladı. Vatandaşın cebine girecek 3 kuruşa göz diken marketler temel gıda ürünlerinde yüzde 10’u bulan zamlar yaptı.

KDV indiriminin açıklanmasından bir gün önce 38,9 TL olan yumurta fiyatını 45,9 TL'ye çıkaran zincir marketlerden biri daha sonra KDV indiriminin uygulanacağını market kapılarına astığı ilanla duyurdu. Vatandaşlar yüzde 7’lik indirim öncesi bindirim yapan markete tepki gösterdi.

Önce bindirim sonra indirim!

Geçen yıl 60 liraya satılan 5 litrelik sıvıyağ, dolar kurundaki yükselişle birlikte zincir marketlerde 120 liraya kadar çıkmıştı. Dolardaki düşüşle birlikte ayçiçek yağı fiyatları da 109 liraya kadar düşmüştü. Ancak KDV indirimi öncesi zincir marketler yine vatandaşın cebine göz dikerek yağ fiyatlarına da zam yaptı. Yapılan zamla birlikte 5 litrelik ayçiçek yağı 109 liradan 120 liraya çıkarıldı. KDV indiriminin resmen yürürlüğe girmesiyle birlikte 5 litrelik ayçiçek yağı 111 lira oldu.

KDV indirimi şekerde eksik uygulandı!

Bazı zincir marketlerde 5 kilogramlık toz şekeri 49,90'dan satılırken yüzde 7'lik KDV indirimine rağmen şeker fiyatlarının yüzde 6,81 düşürüldüğü görüldü. Buna göre 5 kilogramlık toz şekerin fiyatı 46,50 lira oldu.

Fiyatları güncelliyorlar!

Bir zincir marketin online satış sitesinde ise "Bugünden itibaren yürürlüğe girecek olan Gıda KDV indirimi için fiyatlarımızda güncelleme yapmaktayız. Bu sebeple gıda ürünlerimizde geçici olarak sipariş alımını kapatmış bulunmaktayız. Anlayışınız için teşekkür ederiz." açıklamasına yer verildi.

İlgili Haberler