Burkina Faso'da darbe: Devlet Başkanı istifa etti

Burkina Faso'daki ordu, ülkede yönetime el koyduklarını duyurdu. İsyancı askerlerin alıkoyduğu Devlet Başkanı Kabore de istifa etti.

Ekleme: 25.01.2022 11:15:14 / Güncelleme: 25.01.2022 11:15:14 / Güncel
Destek için 

Burkina Faso'daki ordu, devlet televizyonunda yayına girerek ülkedeki iktidarın "Koruma ve Restorasyon için Yurtsever Hareketi"ne (PSOV) devredildiğini duyurdu.

Yapıya Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba başkanlık etti.

Ordu, anayasanın askıya alındığını, hükümetin ve parlamentonun feshedildiğini, ülkenin kara ve hava sınırlarının kapatıldığını duyurdu. Ülke genelinde 21:00-05:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yerel medya, 41 yaşındaki Yarbay Damiba'nın tüm bu kararlarla belgeyi imzaladığını bildirdi.

Ordu ayrıca, iktidarın ele geçirilmesinin şiddet uygulanmadan gerçekleştirildiğini, tüm tutukluların güvenli bir yerde olduğunu savundu.

Darbeciler, Kabore'nin devlet başkanlığının sona erdiğini, halkı birleştirmeyi başaramadığını ve güvenlik tehditleriyle başa çıkamadığını savundu.

Ordunun yönetime el koymasının ardından Roch Christian Kabore, el yazısıyla kaleme aldığı mektupta istifa ettiğini duyurdu.

Kabore, halkın çıkarı için görevinde ayrıldığını belirtti.

Ordu, 23 Ocak'ta ülke genelinde çeşitli üslerde isyan çıkardı. Pazartesi gecesi, KAbore'nin konutuna saldıran isyancı askerler onu alıkoyarak bilinmeyen bir yere götürdü. (İLKHA)