İstanbullulardan toplu ulaşım zammına tepki

İstanbul'da toplu taşımaya yapılan da toplu taşımaya yapılan yüzde 36'lık zam kararını değerlendiren halk, İBB başkanının seçim öncesi vaatlerinden olan ulaşımın ucuzlaması konusunu hatırlatarak yapılan zam oranının fazla olduğunu söylediler.

Ekleme: 28.12.2021 09:55:13 / Güncelleme: 28.12.2021 10:00:10 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

24 Ocak tarihinde yapılan UKOME toplantısı ile Elektronik bilet, Taksi, Dolmuş, Deniz Taşımacılığı ve Minibüs fiyatlarına yüzde 36, servis araçlarına ise yüzde 27 oranında zam talebi oy birliğiyle kabul edildi.

 

Toplu ulaşıma yapılan zam ile ilgili konuşan vatandaşların çoğunluğu zam oranını fazla görüp İBB yönetimine tepki gösterirken kimisi de yaşanan zamlar ve enflasyon oranları sebebiyle ulaşıma da zam yapılmasının normal olduğunu ifade ettiler.

"Millet zor geçiniyor, ulaşım mümkün oldukça düşük fiyatlı olmalı"

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun seçim vaatlerini tutmadığını söyleyen Hacı Atılgan, "CHP zihniyeti zaten belli, Ekrem İmamoğlu sözünü tutmadı. Sözlerinde dursaydı ulaşım bir liraya düşecekti. Süt herkese verilecekti su bedava olacaktı, hani bu verilen sözler nerede? Hiçbir sözünü tutmadı. Madem Türkiye hepimizin. Ulaşım biraz düşük olsun. Çünkü millet zor geçiniyor. Asgari ücret az. Mümkün olduğu kadar fiyatlar düşük olmasını istiyoruz." dedi.

"Asgari ücretliye ulaşım indirimli olmalı"

İBB Başkanının seçim öncesinde zam yapmayacağını söylediğini ancak seçim sonrasında zamların ardı ardına geldiğini belirten Ahmet Karakaya, "Ekrem İmamoğlu Belediye Başkanı olmadan önce zam yapmayacağını söyledi ama ardı ardına zam yaptı. Şehir içinde bir yerlere git gel en az 20 TL para gidiyor. Ben anlamıyorum! Zabıta, polis, öğretmen, emekli, dul ve yetim toplu taşımaya ücretsiz binerken asgari ücretli para veriyor. Aslında asgari ücretliye indirim yapılması gerekiyor. Bir tek öğrenciye indirim vardı. Onu da 57,50 TL'den 78 TL'ye çıkardılar." diye konuştu.

"Seçim vaatlerinden olan ulaşım sorununu çözecekti ama çözülmedi"

Vatandaşların seçimde aday olanları verdikleri vaatlere bakarak seçtiklerini hatırlatan Faruk Ardahan, "Yerel yönetimlerdeki vaatlerde vatandaşı refah seviyesine ulaştırmak için mücadele ederler. Ekseriyeti buna tabidir. İBB Başkanı seçilirken bir çeşit vaatlerde bulundu. İnsanların ulaşımda indirim yapacağını, ulaşımlara zam yapmayacağını vaat ederek başkan seçildi. Seçildikten sonra verdiği vaatlerin hepsini unutmuş oldu. Biz bunları günümüzde birebir yaşıyoruz ve görüyoruz. AKBİL'i tanımlamak 5 lira iken 13 liraya yükseldi. Bir anda yüzde 160 zam yaptı. Şu anda öğrenci AKBİL'i 1,96 olması lazım. Tabi gelecek zamlarla beraber ne kadar olacak bilmiyorum. Ulaşım sıkıntısını çözeceğim dedi ama ulaşımda sıkıntılar bitmiyor. Geçtiğimiz günlerde otobüs arızalarına kendim şahit oldum. Bunun gibi birçok sebep var." şeklinde konuştu.

İmamoğlu'nun artık yapabileceği pek bir şey kalmadığını söyleyen Cüneyt Sertap ise, "Sonuçta onunda bir bütçesi var. Bütçesini aşarsa olmaz zarar etmiş olur. Günümüzdeki zamlara göre toplu taşımaya gelen zamlar uygundur." dedi.

"Zam oranı çok yüksek"

Zam yapıldığından haberi olmadığını ancak yapılan yüzde 36'lık zammın çok yüksek olduğunu belirten Taşkın Aşan da, "Bizim en önemli temel ihtiyaçlarımızdan biri, temel gıdalar, yeme içme ve toplu taşımalar. Günde 2-3 vesait değiştirip de işine giden insanlar var. Arkasında yatan sebepleri de bilmediğimiz için bir şey diyemem." diye konuştu.

"Hani öğrencilere ulaşım ücretsiz olacaktı?"

İBB Başkanının seçim vaatlerini hatırlatan ve vaatlerin yerine getirilmediğini vurgulayan bir vatandaş ise şunları kaydetti:

"İBB başkanı sözünü tutmadı. Bir dahaki seçimde bu kadar oy alacağını hiç sanmıyorum. Genelleme olarak bakarsak hiçbir şekilde bir faaliyetini görmedik. Millet burada metrobüs kuyruğuna giriyor. Önceden dakikada bir gelirdi. Hani öğrencilere ulaşım ücretsiz olacaktı? Şimdi öğrencilere zam yaptı. Yarın bir gün seçim olduğu zaman İmamoğlu'nun ne kadar açık verdiğini bir sonraki belediye başkanı geldiğinde anlaşılacak." (İLKHA)











Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar