Muhsin Şenol-Doğruhaber
Başıboş köpeklerin hayattan kopardığı canlar gibi derin yaralar açtığı vatandaşlar da var. Emekli öğretmen Muhammet Ebik ise bunlardan yalnızca biri… Köpek saldırısından kaçarken düşerek beyin kanaması geçiren Ebik, artık yatağa bağımlı… Eşinin bakımını üstlenen Mübarra Ebik ise bir yandan hukuk mücadelesi verirken bir yandan da maddi imkânsızlıklara uğraşıyor. Mübarra Ebik eşinin tedavisi için devletin kendisine destek olmasını istiyor.
“47 gün yoğun bakımda kaldı”
Yaşadığı olayı büyük bir içtenlikle anlatan Müberra Ebik, “Eşim emekli öğretmen. Memleketi olan Karabük'teki köyünde ev yaptırdı, yazları orda geçirecektik. Mart 2019 da gittik. Yılların hayali olan köydeki evimizde ancak 21 gün oturabildik. 16 Nisan 2019’da Karabük Güven Kavşağı'nda üç bekçi polisin nöbet tuttuğu sırada sokak köpeği eşime saldırdı. O da kaçmaya çalışırken düştü beyin kanaması geçirdi. 47 gün yoğun bakımda kaldı. Beyindeki kanama çok olunca kafatasını alıp karın boşluğuna koydular. Hayati riski vardı. Boğazı delindi, burundan mama ile beslendi. 46.gunde ağlayarak biraz bilincinin yerine geldiği sinyalini verdi bize. Daha sonra palyatif, beyin cerrahisi fizik tedavileri bölümünde tedavi gördü. Kafatasını yerine koyma sırasında(12 Aralık 2019)yeni bir kanama daha geçirdi. Daha geriye gitti. Şimdi yürüyemiyor, konuşamıyor, algısı da çok iyi değil. O yatağa, ben eve hapis oldum.” İfadelerini kullandı.
“Başıboş sokak köpeklerine duyarsız kalınması hayatımızı mahvetti”
Eşinin yatalak olmasıyla hayat şartlarının kendisini zorladığı ifade eden Ebik, “İyi bir fizik tedavi alabilse biraz daha iyi olma ihtimali var. Ama emekli maaşıyla bunu karşılamak mümkün değil. Ya da mümkün olsa bir yardımcı alabilecek maddi gücümüz olsa, ruhen ve bedenen daha az yıpranırım. Yani başıboş sokak köpeklerine belediyelerin duyarsız kalmasından dolayı hayatımız mahvoldu, eşimin benim hayallerimiz yarım kaldı. Karabük Belediye Başkanı, Karabük Valisi, olaydan haberi olduğu halde bir ‘geçmiş olsun’ bile demediler. Bu da yetmedi derdimi anlattım, yardım istedim diye Karabük Belediye Başkanı tarafından engellendim. Bu mudur devlet anlayışı? Bu mudur hizmet anlayışı? Devletin asıl görevi vatandaşına hizmet etmektir, yardımcı olmaktır .Ana gibi kucaklamaktır, Kapıları yüzümüze kapatmak değildir.” dedi.
“Köpek, eşimi düşürmek için adeta her yola başvuruyor”
Başıboş köpeklerin eşine saldırdığı anı MOBESE kameralarından izlediğini belirten Müberra Ebik, şöyle devam etti: “Savcılığa suç duyurusunda bulundum, ‘görüntüleri izlemek istiyorum’ dedim. Bana izlettirildi görüntüler. Gerçekten korkunçtu. ‘Kimseye saldırmaz’ denilen köpek, eşimi düşürmek için adeta her yola başvuruyor. Eşim köpeğin en son saldırısında koşuyor ayağı takılıp kafa üstü betona düşüyor.(Eşim panikleyip, köpekten korkacak biri değil bu arada)Sonrasında ise hastane günleri başladı…”
“Devlet bize destek verirse tedavi yaptırabiliriz”
Saldırının ardından yaklaşık 3 yıl geçtiğini ifade eden Ebik, “Bu saatten sonra tümden iyileşmez ama en azından stabil kalması tedavi ile mümkün. Konuşma terapisti tutularak konuşamasa bile algısı daha iyi olur. Ama sonuç hep maddiyata dayanıyor. Şu anda benim sol omuzum ağır kaldırmaktan o kadar yıpranmış ki fizik tedavi sonuç vermedi. Ameliyat deniyor. Bu da mümkün değil bu şartlarda. Esim tümden bana bağımlı zira. Ben yatalak değilim ama ben de ondan dolayı eve bağımlıyım. Olan oldu geri dönüşümü yok. Ama devlet bize destek vererek en azından onun biraz daha ilerlemesi ya da gerilemesi için sürekli tedavi yaptırabiliriz. Eşimdi çocuğum oldu anlayacağınız. Çocuk yine açlığını, ağrısını ağlayarak ifade eder eşimde o da yok. Su vermezsem işaretle ifade edemez.” şeklinde konuştu.