Pentagon: Hipersonik füze testleri başarısızlıkla sonuçlandı

Çizilen imajını süreklisinema endüstrisi ile onarmaya çalışan ABD, bu kez de füze denemesinde başarısız oldu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), hipersonik füze testlerinin hızlandırıcıdaki bir sorun nedeniyle başarısızlıkla sonuçlandığını teyit etti

Ekleme: 23.10.2021 10:53:55 / Güncelleme: 23.10.2021 11:39:03 / Dünya
Destek için 

İşgalci ABD'nin Afganistan'da hezimete uğraması tüm dünyada konuşulurken işgalcilerin karizması bir kez daha çizildi. İşgal ordusunun füze denemesi başarısız oldu. Vietnam hezimetini Hollywood ile gizlemeye çalışan ABD, başarısız füze denemesini nasıl perdeleyeceği merak konusu oldu. 

Washington'un yürüttüğü hipersonik füze testlerinin anormal bir durum nedeniyle ertelendiğine dair ABD basınına yansıyan haberler Pentagon tarafından doğrulandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 21 Ekim'de Alaska'daki Pacific Spaceport Complex uzay üssünde yapılması planlanan veri toplama amaçlı testin ertelendiğini ifade etti.

Bakanlık, "Hızlandırıcının arızalanması nedeniyle bu testler yapılmadı. Testlerde kullanılan hızlandırıcı, hipersonik silah geliştirme programının bir parçası değil" dedi.

ABD'nin yanı sıra Çin, Rusya ve Kuzey Kore'nin hipersonik füze çalışmaları yaptığı biliniyor. Rusya Zirkon isimli hipersonik güdümlü füze fırlatma denemesi başarıyla tamamlandığını duyurmuştu.

Hipersonik Füze Nedir?

Geleneksel savunma sistemleri, son zamanlarda önemi artan hipersonik füzeler karşısında yetersiz kalmaktadır. Çeşitli ülkelerin çalışmalarına ağırlık verdiği hipersonik füzelerin hızı, savunma sistemleri karşısında büyük bir üstünlük sağlamaktadır ve durdurulamamaktadır.

5 mach (6.125 km/s) ve daha yüksek hızlarda yol alan hipersonik füzeler, ses hızından (1.235 km/s) yaklaşık 5 kat daha hızlıdır. Üretilen bazı füzelerin, 10 mach’a kadar çıkabildiği iddia edilmektedir.

Hipersonik füzeler işlevsel olduklarında, savunma sistemleri ile atak sistemlerindeki çok büyük bir fark açılacaktır. Hipersonik bir füzeyi yakalayabilecek veya etkisiz hale getirebilecek füze savunma sistemi günümüzde bulunmamaktadır. Bu sebeple ülkeler, hipersonik füze çalışmalarına bu denli ağırlık vermektedirler.