İranlı araştırmacılar beyin sinyallerine dayalı koku alma duyusu değerlendirme cihazı geliştirdi

İran’da ki araştırmacılar, koku alma duyusunu değerlendirmek için beyin sinyallerine ve solunum sensörlerine dayalı kontrollü bir aromaterapi cihazı geliştirdi.

Ekleme: 07.09.2021 09:59:30 / Güncelleme: 07.09.2021 09:59:30 / Dünya
Destek için 

Koku bozukluğu bazı nörolojik hastalıklarda bir semptom olarak bilinirken, İran’da ki araştırmacılar, bireylerde koku alma uyarımının neden olduğu dijital sinyallerin, yapay zekanın ve beyin verilerinin işlenmesine dayalı olarak bu duyuyu değerlendirmek için bir cihaz geliştirdi.

Bu cihazı yaparken, bilgi teknolojisi ve bilişsel bilimler alanındaki uzmanlar arasında yakınlaşma görüyoruz.
Cihaz, bir maske aracılığıyla otomatik olarak bir dizi koku uyarısını uygular ve daha sonra bireyden bir elektroensefalogram sinyali üretilir, daha sonra beyindeki sinyallerle işlenir ve karşılaştırılır. Beyin, uyaranlara yanıt olarak spesifik hale gelir, ardından koku alma sisteminin işlevi gelir.

Alzaymır ve Parkinson gibi hastalıkların teşhis edilmesine yardımcı olacak
Şerif Teknoloji Üniversitesi Elektrik Mühendisliği Fakültesi Yakınsak Teknolojiler Bölümü'ndeki araştırmacılar, Yakınsak Teknolojiler Merkezi'nin İran Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Teknoloji Başkanlığı'nın desteğiyle, Alzaymır ve Parkinson gibi hastalıkların teşhis edilmesine yardımcı olacak cihazı üretti.

İran Cumhurbaşkanlığı Bilim ve Teknoloji Başkanlığı tarafından yayınlanan bir rapora göre, bu cihazın adli bir uygulaması da var. Koku kaybı ihlalinin tanınması, yasal davalardaki en önemli zorluklardan biridir.
Diğer uygulamalar, sinirbilim araştırmalarında verimliliği içerir. Sinirbilimciler, koku alma uyaranlarına yanıt olarak beyin işleviyle ilgili çalışmalar yürütebilir ve beynin gelişimi için mevcut modelleri tanımlayabilir.

Kaynak: İRNA