ABD, Ukrayna’da haksız rekabetin belirtilerine dikkat çekti: Türkiye’nin bununla ne ilgisi vardır?

İlandır...

Ekleme: 31.08.2021 10:37:46 / Güncelleme: 31.08.2021 14:38:01 / Tanıtım
Destek için 

Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky arasındaki toplantı öncesinde, Amerikan finansal bilgi sağlayıcısı “Yahoo! Finance”, Ukrayna oligarşisinin ülkenin piyasa ilişkileri üzerindeki etkisi hakkında bir makaleyi yayınladı. Özellikle, Ukrayna’daki metalurji tesisleri sahiplerinin ilgi alanına giren hurda metal pazarından bahsediyoruz. Oligarklar uğruna Ukrayna hurdası için batı pazarlarının kapatılması planlanmaktadır.

Türkiye’nin bununla ne ilgisi vardır? Ukraynalı metalürjistlerin rakiplerinden biri olmasının yanı sıra, Avrupa pazarında Ukrayna menşeli hurda metalin ana alıcısı olan işletmelerimizdir.

Peki Türkiye’nin son yıllarda siyasi ve ekonomik destek verdiği ülke bizimle pazar ilişkileri kurmaya nasıl karar veriyor? Gerçekleri manipüle ederek ve ekonomisini oligarkların eline teslim ederek Ukrayna, metalürjik rekabet gücünü yapay olarak artırmak için Türkiye’ye hurda ihracatını yasaklamayı planlıyor. Kendi işletmelerini modernize ederek değil, piyasa ticareti ilkelerini takip ederek değil, görünürde hiçbir neden olmaksızın ihracatı yasaklamayı planlıyor.

Bu tür olayların arka planında T.C. Ticaret Bakanlığı’na hitap etmek istiyorum: Ukrayna’dan gelen bu tür dostça olmayan sinyallere ülkemiz nasıl tepki verecek? Rusya’dan amonyum nitrat ithalatı ile benzer manipülasyonlardan sonra, ABD, Rusya’yı piyasa ekonomisine sahip bir ülke statüsünden mahrum etme olasılığını düşünüyor. Cevabımız ne olacak?

Etiketler: