Aşure orucu ne zaman tutulur? Aşure orucu kaç gündür? Neden aşure günü denir?

Muharrem ayına girdiğimiz bu günlerde; Aşure orucu ne zaman tutulur? Aşure orucu kaç gündür? Neden aşure günü denir? ve benzeri sorular, bu günü ihya etmek isteyenlerce sıkça sorulur oldu. Peki, Aşure orucu ne zaman tutulur? Aşure orucu kaç gündür? Neden aşure günü denir? Tüm bu sorular ve daha fazlasının cevapları haberimizde.

Ekleme: 17.08.2021 20:25:36 / Güncelleme: 17.08.2021 20:27:07 / manşetler
Destek için 

MUHARREM AYININ ANLAMI NEDİR?

Muharrem, Arapça haram kelimesinin mef'ul vezinlerinden biridir. Haram olan, yasaklanan anlamındadır.

Cahiliye dönemi Arapları dahi, bu ayda savaş ilan etmez, tüm anlaşmazlıkların halli için Haram ayların bitmesini beklerlerdi.

MUHARREM AYI ORUCU KAÇ GÜN TUTULUR

Aşure orucu Muharrem ayının 10. gününe denk gelen Aşure gününde tutulur. Peygamber efendimiz, hicretten önce bu günü mutlaka ihya eder, ashabına da emrederdi. Ancak Hicretten sonra Ramazan orucu farz kılınınca, Peygamber efendimiz, ashabını, aşure orucunu tutma konusunda serbest bırakmıştır.

AŞURE GÜNÜ NE ANLAMA GELİYOR?

Arapçada on anlamına gelen "aşara" kelimesinden türeyen Aşure Günü, hicri yılın ilk ayı muharremin onuncu gününe denk geliyor. Bu gün hadis kaynaklarında, Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması ve Hazreti Musa'nın Kızıldeniz'den geçerek İsrailoğulları'nı Firavun'dan kurtarması hadiselerinin yaşandığı gün olarak geçer. Ayrıca Hz. İbrahimin doğum gününün de bu güne denk geldiği rivayet edilmektedir. Aşure yemeğinin ise, Nuh (AS)'ın gemisinin karaya oturmasının ardından, Nuh peygamber tarafından, kurtuluş gününün ilk yemeği olarak yapıldığı rivayetleri vardır.

İlgili Haberler