Uzmanından tavsiyeler: Ramazanda kabızlık nasıl giderilir?

Beslenme alışkanlıklarında değişikliğe neden olan Ramazan ayında oruç tutanlar bazı sıkıntılarla karşılaşabiliyor. Oruç tutarken sağlığımızı da ihmal etmememiz hayati öneme sahip.  Bu sıkıntıların başında ise kabızlık geliyor. Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Maşide Ertürk Kurtarmış, "Kabızlık Nasıl Giderilir? ve Kabızlık Nasıl Geçer" sorularına yanıt verdi.

Ekleme: 19.04.2021 12:26:23 / Güncelleme: 19.04.2021 23:20:11 / Sağlık
Destek için 

DOĞRUHABER

Diyetisyen Maşide Ertürk Kurtarmış, oruç tutarken kabızlık sıkıntısının yaşanmaması için bazı önerilerde bulundu. Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Kurtarmış, "Kabızlık Nasıl Giderilir? ve Kabızlık Nasıl Geçer" sorularına da cevap verdi.

Bazı dönemlerde İnsanların beslenme alışkanlıklarında ve tercih ettiği besinlerde değişikliklerin olabildiğini aktaran Kurtarmış, Ramazan ayının da bu değişimlerden biri olduğuna dikkat çekti.

Kurtarmış, Ramazan ayında oruç tutmanın ruhsal ve bedensel bir arınma olduğunu ve bu arınmanın bedenimiz açısından sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için yeterli ve dengeli beslenilmesine vurgu yaptı.

Ramazan ayında yetersiz sıvı alınması, beslenme saatlerinin değişmesi ve hareketsizlik ile beraber metabolizmanın yavaşlamasına yol açtığını belirten Kurtarmış, "Oruç tutan kişiler de Ramazan’da çağımızın en büyük problemi olan kabızlık ile karşılaşmaktadır.” dedi.  

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin yüzde 6.7’si kabız olduğunu belirten Kurtarmış, Bu durumun önüne geçmek için tavsiyelerde bulundu.

Kabızlık yaşamamak için dikkat edilmesi gerekenler:

  • Posalı besinleri iftar ve sahur da bulundurun. Bu besinler tam tahıl, yulaf, kuru baklagiller taze meyve, kuru meyve ve sebzeler
  • İftar ve sahur menülerinize zeytinyağı mutlaka ekleyiniz.
  • İftar ve sahur arasında su içmeye özen gösterin. Vücudunuzun su ihtiyacını ( kg x30-35 ml formülüyle hesaplayabilirsiniz.
  • iftardan sonra mutlaka hareket ediniz. covid -19 salgını nedeniyle evlerimizde Leslie ile (evde yürüyüş ) yapabilirsiniz.
  • İftar ve sahurda barsak sağlığı için önemli. Kefir, yoğurt gibi probiyotik besinlere yer veriniz
  • Salatalarınıza ve yoğurdunuza keten tohumu ekleyiniz.
  • İftarda yemekleri, yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek tüketin.
  • İftardan sonrası rezene, kuşburnu, hibiskus, papatya, melisa gibi bitki çayları içebilirsiniz.
  • Sahura kalkmayı ihmal etmeyin. Eğer kalkamıyorsanız yatmadan önceki son öğününüzü mümkün olduğu kadar geç tüketmeye çalışın.  Uyku sırasında sindirim yavaşlayacağı için sahurda çok yemek sindirim sistemini zorlayacaktır. Sahura kalktığınızda bunu unutmayın.

KABIZLIK NASIL GİDERİLİR?

Diyetisyen Maşide Ertürk Kurtarmış, kabızlığa iyi gelen tarifleri de paylaştı. Kurtamış, Kabızlığa ne iyi gelir sorusuna da cevap verdi.

KABIZLIĞA İYİ GELEN TARİFLER

 Tarif 1:

  • Bardak kefir
  • Yemek kaşığı yulaf

1 tatlı kaşığı keten tohumu

1tatlı kaşığı  zeytin yağ

1 dilim ananas

 Yapılışı: bütün malzemeleri rondodan geçiriniz.

  Tarif 2:

2adet kuru kayısı

  • Adet kuru incir

2 Adet kuru erik

 1 tatlı kaşığı keten tohumu

1 tatlı kaşığı zeytin yağ

Yapılışı:

Hepsi ince ince doğrayıp 1,5 çay bardağı suda haşlanıyor.

  • Üzerine 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklenip karıştırılıyor.
  • Bu karışımı üçe bölüp her sahurda 2 bardak su ile tüketebilirsiniz.

 

 

 

İlgili Haberler