Ramazan ayının ilk cuma namazı kılındı

Ramazan ayının ilk cuma namazı Covid-19’a karşı alınan önlemler kapsamında sosyal mesafenin korunduğu saf düzeninde maskelerle kılındı.

Ekleme: 16.04.2021 13:20:08 / Güncelleme: 16.04.2021 13:20:08 / Güncel / Mardin Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

On bir ayın sultanı ramazan ayının ilk cuma namazı, halkın yoğun katılımıyla yeni tip Coronavirus (Covid-19) karşı alınan önlemler kapsamında sosyal mesafe ile maskelerle kılındı.

Mardinliler, cuma namazını cumhuriyetin ilk yıllarında ahır olarak kullanılan 800 yıllık Ulu Cami’de kılmanın sevincini yaşadı.

Duvarlarında taşıdığı izlerle tarihi bir vesika olarak döneminin şahitliğini yapan tarihi camiye erken gelen bazı vatandaşlar, verilen vaazı dinlerken bazılarının da Kur'an-ı Kerim okuduğu görüldü.

“Şifa ayı ramazan”

Verilen vaazın ardından hutbe okundu.  “Şifa ayı ramazan” başlıklı hutbeyi okuyan Ulu Camii İmamı Molla Osman Elmas, “Sahurla berekete, oruçla sıhhate, Kur’an’la şifaya, teravihle huzura, zekâtla kardeşlerimize, itikâfla özümüze eriştiğimiz bir Ramazan ayına daha kavuştuk.” dedi.

“Ruhumuz oruçla temizlenir”

Ramazan’ın oruç ayı olduğunu ifade eden İmam Elmas, “Oruç, Rabbimizin bize bağışladığı kutlu bir nimet ve emanettir.  Her yıl bize gelen bir medeniyet, bir diriliş mucizesidir. Vücudumuz, duygularımız, beynimiz ve kalbimiz oruçla yenilenir. Bedenimiz oruçla sıhhat bulur. Kişiliğimiz oruçla mayalanır. Nefsimiz oruçla terbiye olur. Ruhumuz oruçla temizlenir.” diye konuştu.

“Mukabelelerimizle Peygamberimizin sünnetini ihya edelim”

İmam Elmas, “Ramazan, varlık âlemine eşsiz bir ufuk sunan Kur’an-ı Kerim’in indirildiği ve en çok okunduğu aydır. O Kur’an ki hayat ışığımız, gören gözümüz, çalışan kalbimizdir. Kur’an insana şifa, toplumlara şifa, medeniyetlere şifadır. O halde, Kur’an’la şifa bulalım. Yuvalarımızı ve gönüllerimizi Kur’an’la buluşturalım. Rabbimizin kelamını özenle okumaya, anlamaya ve yaşamaya çalışalım. Mukabelelerimizle Peygamberimizin sünnetini ihya edelim. İhya edelim ki Kur’an ruhumuza işlesin, Kur’an’ın aydınlığı yüzümüzü kaplasın.” ifadelerini kullandı.

“Hayır ve hasenatımızla malımızı bereketlendirelim”

“Ramazan, dinimizin direği olan namazla huzur bulduğumuz aydır.” diyen Elmas, hutbesini şöyle bitirdi:

“Öyleyse zikrimizi, şükrümüzü, tefekkürümüzü, dua ve niyazımızı namazla artıralım. Her türlü kötülükten, hayasızlık ve fenalıktan namazla korunalım.  Yorulan ruhlarımızı, teravihle sükûnete erdirelim. Ramazan, yardımlaşma ve dayanışma ayıdır. Geliniz, infak ve sadakamızla, hayır ve hasenatımızla malımızı bereketlendirelim. Zekât ve fitremizle kardeşlerimizin derdine derman olalım. Hüzünlerini dindirip sevinçlerini çoğaltalım.”

İbrahim Nergiz

“Tarihi camide namaz kılmak insana huzur veriyor”

Ramazan’ın ilk cuması namazını tarihi Ulu Camii'nde kılacağı için çok sevinçli olduğunu söyleyen vatandaşlardan İbrahim Nergiz, tüm Müslümanların Ramazan ayını tebrik ettiğini söyledi. Nergiz, “Tabi salgın nedeniyle maske ve mesafe kuralına uyarak namaz kılınıyoruz. Bu hastalığın bir önce bitmesi için dua ediyoruz, ben inanıyorum ki bu salgın çok yakında bitecek inşallah.” dedi.

Muhammed Arda Ceylan

“Çok sevinçliyiz, mutluyuz, çünkü oruçluyuz”

Muhammed Arda Ceylan da “Bugün Ramazan ayının ilk cumasıdır. Çok sevinçliyiz, mutluyuz, çünkü oruçluyuz. Cuma namazı için çok güzel bir camiye gelmişiz, tarihi bir camidir. Allah, inşallah tuttuğumuz oruçları ve kıldığımız namazları kabul eder.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler