Perinçek'e "Siz hain misiniz?" diye soran Tümtürk'ün yargılanmasına başlandı

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in "Türkiye Çin'den özür dilemeli" sözüne "Siz hain misiniz?" diye sorduğu için hakkında dava açılan Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk'ün ilk duruşması görüldü.

Ekleme: 18.02.2021 14:40:23 / Güncelleme: 18.02.2021 14:49:18 / Güncel / İstanbul Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Çağlayan Adliyesinde (Şehit Mehmet Selim Kiraz Yerleşkesi) görülen mahkemede birçok farklı siyasi partiden avukat, Seyit Tümtürk'ü savunmak için gönüllü olarak duruşma salonunda hazır bulundu.

Doğu Türkistan'da yaşanan zulümleri dile getirmek ve Tümtürk'e destek vermek amacıyla yüzlerce kadın, erkek ve çocuk ise adliye önünde bekledi.

 

Duruşma sonrasında adliye önünde bekleyen kalabalık ile birlikte basın mensuplarına açıklama yapan Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk, "Biz Doğu Türkistanlılar hiçbir zaman Türkiye devletinin, milletinin karşısında olmadık. Biz Türkiye devleti ve milletinin birer ferdiyiz. Biz sizlerin dostuyuz. Doğu Perinçek de asla dostunuz olmayacaktır." dedi.

"Doğu Perinçek'in iftira ve yalanları bizleri rencide etmektedir"

Tümtürk, "Bugün Türkiye devleti uluslararası konjonktürde sıkışmış olabilir, çaresiz olabilir. Çin, Doğu Türkistan konusunda Türkiye'nin çaresizliğini fırsata dönüştürerek adeta 35 milyon Doğu Türkistanlıya soykırım uyguluyor. Türkiye'mizin de bu konuda yüreğinin sızladığını hissediyoruz. Elbette siyasetçilerimiz vicdan sahibi, iman sahibi, izan sahibi, adalet sahibi insanlardır. Bunu iktidar ve muhalefet olarak böyle görüyoruz. Doğu Türkistan davası Türkiye'nin tıpkı Kıbrıs gibi milli davası ve namusudur. Bugün 35 milyon insanın soykırıma maruz kalmasına Türkiye'nin sessiz kalması, ekranlarda Doğu Türkistanlılarla ilgili tek kelime bahsedilmemesi ve Doğu Perinçek gibi Maocu, komünist ve Çin'in temsilcisi olduğunu iddia eden bir şahsın iftira ve yalanları bizleri rencide etmektedir." diye konuştu.

"Doğu Türkistanlılara sahip çıkılmıyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın samimiyetine ve "Tüm dünya zulme karşı sussa biz susmayız." sözüne inandıklarını söyleyen Tümtürk, "Unutulmasın ki bugün dünyadaki zulmün firavunu, lideri, ateist, komünist Çin yönetimidir. Eğer biz Doğu Türkistan'da 35 milyon kardeşimizi Çin'in soykırımıyla batının insafına terk edersek ve sahip çıkamadığımız Doğu Türkistanlılara "Amerikancı, CIA'cı emperyalistlerin uşağı" diyerek iftira atan Doğu Perinçek gibi şahıslara ekranlarda olabildiğince destek verirsek o zaman 'Zulme karşı duramıyorsanız onu duyurunuz.' sözüne de itibar etmemiş oluruz. Maalesef 'Zulme karşı susan dilsiz şeytandır.' sözüne de muhatap oluruz." şeklinde konuştu.

Seyit Tümtürk

"Doğu Türkistan'da yaşananların yankı bulacağına inanıyorum"

Türkiye ve halkı ile hiçbir problemlerinin de olmadığını ve Türkiye'nin tüm mazlumların yegâne sığınağı olduğunu hatırlatan Tümtürk, "Türkiye milleti bu şerefli görevi asırlardır üstlenmiştir. Biz İspanyol engizisyonundan kaçan yüzbinlerce Yahudi'yi dinine, ırkına bakmadan kucak açmışız ve hayatta kalmalarına vesile olmuş Osmanlı gibi adil bir imparatorluğun varisleriyiz. Bugün ne değişti de Yahudilere sahip çıkarken, Filistin'de, Mısır'da, Suriye'de, Irak'ta, Libya'da İslam hukuku ve kardeşliği çerçevesinde milyonlarca mazluma sahip çıkabiliyorken, 5 milyon Suriyeli kardeşimize bize yakışır şekilde kucak açıp 50 milyar dolar harcarken niye Doğu Türkistanlıları Çin'in insafına terk ediyoruz? Orası bizim hem dindaşımız hem soydaşımız değil mi? Elbette bu vicdanın sayın hükümetimiz ve Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere cumhur ittifakında mutlaka yankı bulacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

"Siyasi bir kararla beni suçlu bulurlarsa bu karar şeref madalyası olarak kalacaktır"

Doğu Perinçek'in "Türkiye Çin'den özür dilemeli" sözü üzerine "Ey Perinçek sen vatan haini misin?" diye sorduğu için Doğu Perinçek tarafından hakkında dava açıldığını ve ilk duruşmanın ardından mahkemenin 15 Nisan tarihine ertelendiğini söyleyen Tümtürk, konuşmasını şu şekilde noktaladı:

Savcı bey mütalaada bunun fikir ve vicdan hürriyeti olarak değerlendirilmesi gerektiğini öne sürdü. Hâkim bey de mahkemeyi 15 Nisan 2021 tarihine, saat 11.00'e erteledi. Avukat arkadaşlarımız da bu beyanatımızın demokratik bir ülkede insan hakları bağlamında bir fikir hürriyeti olduğunu ve beraat etmemiz gerektiğini belirtiler. Buradan aklanarak Doğu Perinçek'e söylediğim sözün tescilleneceğini, o söze layık olduğunu da ilan edeceğiz inşallah. Olur da siyasi bir kararla beni suçlu bulurlarsa bu karar benim milletime benden şeref madalyası olarak kalacaktır. Ben sadece Doğu Türkistanlıları değil Türkiye'yi de küçük düşürmeye çalışan, Çin'den özür dilemeye davet eden şahsa karşı mücadelemi verdim ve vermeye devam edeceğim.

Prof. Dr. İlyas Doğan

"Doğu Perinçek her gün Çin güzellemesi yapıyor"

Diğer Tüm avukatları temsilen konuşan Tümtürk'ün avukatlarından Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi Hukukçu Prof. Dr. İlyas Doğan ise şunları kaydetti:

"Bugün aslında Seyit Tümtürk yargılanmıyor. Bu davada bir bakıma Doğu Türkistan'da gerçekleşen soykırıma dur diyen herkes yargılanıyor. Bu nedenle biz burada yalnız olmadığımızı görüyoruz. Bundan dolayı çok mutluyuz. Sayın Doğu Perinçek bir siyaset adamıysa söylediği her şeyin doğru kabul edilmesinin beklenmesi boşuna bir beklentidir. Bir siyasetçi daha gerçekçi olmalıdır. Ayrıca Doğu Perinçek, Doğu Türkistan'da gerçekleşen soykırımı örtbas etmek için hemen hemen her gün bir takım gerekçelerle Çin güzellemesi yapmaktadır. Kendisini eleştiren herkesi şikâyet ederek yargılanması yönünde girişimlerde bulunmaktadır." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler