ABD'nin hedefinde Türkiye mi var... Yeni yaptırımlar mı geliyor

Reuters haber ajansının, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemini dün test ettiğini bildirmesinin ardından, ABD yönetiminden tepki geldi...

Ekleme: 17.10.2020 10:07:07 / Güncelleme: 17.10.2020 10:07:07 / Dünya
Destek için 

  Reuters haber ajansının, Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sistemini dün test ettiğini bildirmesinin ardından, ABD yönetiminden tepki geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, "Doğrulanması durumunda, S-400 sistemlerinin test edilmesini en ağır biçimde kınıyoruz" açıklamasında bulundu. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da, S-400 sisteminin aktive edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, "Bunu yapmak, güvenlik ilişkileri açısından ciddi sonuçların olması risklerini doğurur" ifadesini kullandı.

Reuters, Sinop’tan çekildiğini belirttiği bir amatör video paylaşarak, gökyüzüne bir füzenin fırlatıldığını ve dar bir duman sütununun görüldüğünü bildirdi. Reuters bunun öncesindeki haberinde de Türkiye’nin bugün S-400 sistemini test edeceğini belirtmiş, Türkiye’nin bu amaçla Karadeniz üzerinde hava sahasına yönelik NOTAM, denizcilere yönelik de NAVTEX yayımladığına dikkat çekmişti.

Bu haberden kısa süre sonra ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus yazılı açıklama yaparak, ABD’nin, Rusya’dan S-400 gibi askeri sistemlerin alımının kabul edilemez olduğu mesajını Türk hükümetinin en üst makamlarına ilettiğini kaydetti.

"GÜVENLİK İLİŞKİLERİ İÇİN CİDDİ SONUÇLARI OLUR"

Türkiye’nin sistemi aktive etmesi halinde bunun ABD ile güvenlik ilişkileri açısından ciddi sonuçları olabileceği uyarısında bulunan ve bu konudaki beklentilerini açıkça ortaya koyduklarını hatırlatan Ortagus, "Doğrulanması durumunda, S-400 sistemlerinin test edilmesini en ağır biçimde kınıyoruz. Bu adım, Türkiye’nin bir NATO müttefiki ve ABD’nin stratejik ortağı olarak taşıdığı sorumluluklara ters düşmektedir" ifadesini kullandı.

Reuters'ın haberine göre, isminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Amerikalı yetkili, Amerika'nın S-400 sistemini test ettiğini doğruladı ancak ayrıntı vermedi.

Etiketler: