ABD ve Suudi "normalleşmeyi" görüştü

ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve işgal rejimi arasındaki normalleşme antlaşmasını konuştu. Selman, ABD’nin “barışın korunması için gösterdiği çaba” için teşekkür etti. Trump ise Suudi’nin işgal rejimi uçaklarına hava sahasını açmasını takdirle karşıladı.

Ekleme: 08.09.2020 09:47:49 / Güncelleme: 08.09.2020 09:47:49 / Dünya
Destek için 

Dış Haberler Servisi - Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, yaptığı yazılı açıklamada, ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ile telefonda görüştüğünü bildirdi.

Görüşmede Trump'ın, Suudi Arabistan'ın G-20 liderliğinden övgüyle söz ettiğinin aktarıldığı açıklamada, "Başkan Trump, geçen hafta Tel Aviv'den Abu Dabi'ye tarihi bir ticari bir seferle başlayan İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki uçuşlar için Suudi hava sahasının açılmasını memnuniyetle karşıladı." ifadesini kullandı.

Trump'ın işgal rejimi ve BAE arasındaki Abraham Anlaşmasının altını çizdiğini ve bölgesel güvenlik ve refahı artırmanın yollarına değindiğinin belirtildiği açıklamada, "Başkan Trump, Suudi Arabistan'ı aralarındaki sorunların çözülmesi için diğer Körfez ülkeleri ile müzakere yapmaya çağırdı." denildi.

Açıklamada, Trump'ın ABD ve Suudi Arabistan arasındaki "güçlü ortaklığa" vurgu yaptığı ve Kral Selman'a liderliği için teşekkür ettiği kaydedildi.

Kral Selman ise Trump’a, “barışın korunması için gösterdiği çaba” için teşekkür etti ve Filistin meselesinde adil ve kalıcı bir çözüm görmek istediğini kaydetti.

BAE İLİŞKİ KURAN İLK ÜLKE DEĞİL

BAE ve işgal rejimi geçen ay “normalleşme anlaşması” adı altında bir anlaşma imzalamışlardı. Söz konusu anlaşma, bütün Filistin taraflarının tepkisine yol açmıştı.

BAE böylece Mısır ve Ürdün’den sonra işgal rejimiyle ilişkileri normalleştiren üçüncü Arap ülkesi olmuştu.

HAMAS VE HİZBULLAH LİDERLERİ GÖRÜŞMÜŞTÜ

Hamas lideri İsmail Heniyye, 27 yıl aradan sonra ziyaret ettiği Lübnan’da önceki gün Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrullah ile bir araya gelmişti. Arap ülkelerinin normalleşme çabalarının da konuşulduğu görüşmede iki lider, baskı ve tehditler karşısında direniş hareketinin kararlı ve dirençli olduğunun altını çizmişti.