Koronavirüs ahlaksızlığa da sebep oluyor

Koronavirüs tüm dünyayı etkisi altına almış durumda. Covid-19, sağlığı tehdit etmekle kalmadı, ekonomi alanına da ciddi sıkıntılar verdi. Fırsatçılar ise Covid-19’dan bile acımasız çıktı. Devlet önlemler alırken, fırsatçılar her alanda ahlaksızlık gösteriyor.

Ekleme: 01.07.2020 09:23:46 / Güncelleme: 01.07.2020 09:23:46 / Analiz / İstanbul Haberleri
Destek için 

Riyad Makaev – Doğruhaber/Analiz

Covid-19 ile mücadele eden ülkelerden en iyi mücadele veren ülkelerden biri de Türkiye’dir ve öyle biliyoruz. Sağlık Bakanlığının ve sağlık çalışanlarımızın mücadelesi ve çalışmaları gerçekten övgüye laik. Bu zor günlerimizde kendi sağlığını tehlikeye atarak halkımıza yardımcı oluyorlar. Nerede bir Covid-19 hastası varsa, hemen ilgileniyor, hasta ile temasta bulunanları buluyor, gerekirse hepsini karantinaya alıyor. Sağlık Bakanlığı ise vatandaşlarımızın tüm tedavisini bedava yapıyor. Sağlıkçılarımızı ve Sağlık Bakanlığını destekliyor ve başarılar diliyorum. Fakat, aynı mücadelenin diğer alanlarda yapıldığını söylemek mümkün değildir. Ekonomi alanında ciddi adımlar atıldığını, Türkiye’nin şahlanacağını, bu dönemin Türkiye’nin dönemi olduğunu söylerken ne kast ettiklerini anlamakta gerçekten güçlük çekiyorum. İkinci el arabaların fiyatları uçtu. Gıda marketlerinde tüm fiyatlar A’dan Z’ye kadar değişerek yükseldi. İnşaat sektörü uçtu. İnanmak istemiyorum, konutlara yüzde 30 zam geldi. Sebzeye, meyveye, et ve et ürünlerine, süt ve süt ürünlerine zam geldi. Daire kiralarına zam geldi. Ulaşıma zam yapıldı. Nereye bakarsan bak zam, zam, zam... Fakat, maaşlara zam yok. Ben bir kirada oturan ve aile reisi olarak bir hesap yaptım ve elde ettiğim sonuca inanamadım. Koronavirüsten önceki dönemi ele alırsak genel olarak her şeye yüzde 30-35 zam geldi. Bazı şeylere ise yüzde 50 zam geldi. İhracata ve ithalata da vergiler bindi. Örneğin, karantina öncesinde Eminönü’de alt geçitte 0,65 kuruştan satılan cerrahi maske bugün çok basit olanı 1 liradan satılmaktadır. Sarımsak 40 liradan satılıyordu, şimdi 80-90 lira arasında. (Et ve Süt Kurumu) Et kıyma kilosu 42 liradan satılıyordu şimdi 52 Liradan satılıyor. 1,5 ve 2,5 liradan satılan bir paket makarna şimdi 2,5 ve 3,5 liradan satılıyor. Allah’ın suyuna bile zam yapmışlar! Kurban Bayramı yaklaşıyor, Allah bilir hayvanların fiyatları ne kadar olacak? 1,5 liradan satılan yeşil soğan 2,5 liradan satılıyor ve demetini bile küçülttüler. Domates, soğan, patates, biber fiyatları yükseldi. Burada saydığım ürünlerin hiç biri dışarıdan ham maddesi gelen ürünler değil ve dolarla alakası olmayan yerel ürünlerdir.

Başakşehir’de açılan Şehir Hastanesi bölgedeki daire fiyatlarını ve kiralarını yükseltti. 350 bin liradan satılan 84 metre kare daire fiyatı 450 bine yükseldi. Galiba, Türkiye halkı karantinada evde parayı basmıştır! Devlet bu duruma müdahale edecek diye birileri bekliyor ama, devletin bu duruma müdahale işaretlerini pek göremiyorum. Camiler açılsın, Cuma’ya izin verilsin diye yazı yazanlar bu hayat pahalılığını neden kaleme almıyorlar?! Ekrem İmamoğlu’nun bir senelik icraatlarını gündeme getirenler neden bu durum hakkında gündem oluşturmuyor? Türkiye’de birileri koronavirüs yayılmasın diye ellerini yıkarken, birileri parayı yıkıyorlar. Bunun bir ahlak meselesi olduğunu düşünüyorum. Ahlak yoksa her şey çöker. Bu hal ele alınmazsa büyük patlak verecektir. Ahlaksızca elde edilenler çok feci bir şekilde gidebilir. Unutmayınız, teknede sallanır gibi sallanıyoruz. Allah korusun deprem kapımızı çalıyor. Bu kriz bir ekonomik kriz değil, iman ve ahlak krizidir.