Yerli silahlara Turna yol gösterecek

Yerli/milli silah ve mühimmatların hedefi tamamen yerli imkanlarla bulabilmesi için de yoğun çaba harcanıyor. Roketsan’ın ürettiği navigasyon sistemi Turna, bunlardan biri…

Ekleme: 16.06.2020 07:46:08 / Güncelleme: 16.06.2020 09:25:06 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Savunma sanayii araştırmacısı Kadir Doğan, günümüzde konumlandırma sisteminin muhabere alanının değerli alanlarından biri olduğunu belirterek, Türkiye’nin de başta ABD, Rusya ve AB ülkeleri olmak üzere bu konuda çalışmalar yapan ülkeler gibi söz konusu teknolojiye hassasiyetle eğildiğini vurguladı.

Sistemin ‘ataletsel ölçüm birimi’ olarak da adlandırıldığını ve kendi kendine hareket etme kabiliyeti bulunan araçların bu hareketlerini sağlamasındaki en önemli bileşenlerden biri olduğunun altını çizen Doğan, şöyle devam etti:

 “Bu bileşenler hem otonom araçların yönlendirilmesinde hem de bu araçlar içerisinde bulunan birçok farklı alt sistemin yönlendirilmesinde kullanılabilir… Roketsan tarafından geliştirilen Turna serisi Ataletsel Ölçüm Birimi ailesi ile gurur kaynağımız olan İHA/SİHA ve TİHA’lar çok daha tehlikeli bir hale bürünecek.”

Kadir Doğan, özellikle insansız hava araçlarında bu sistemin sıklıkla kullanıldığına işaret ederek, “Bu gibi bileşenler nerdeyse tüm savunma sanayi ürünlerimizde kullanılıyor. Temel görevleri bulunduğu aracın hareketini bir nevi yorumlamak. Şu anda çok sayıda hava aracımız GPS gibi konumlandırma uydularına bağımlı olarak hareket ediyor. Turna ile hava aracının hareketlerinin, GPS gibi küresel konumlandırma sistemlerine bağlı kalmadan uçuş yapabilmesi mümkün hale gelecek. Bu şekilde otonom sistemlerimiz daha da durdurulmaz olacak” bilgisini paylaştı.

GPS BAĞIMLILIĞINI ORTADAN KALDIRMAKTA YARDIMCI OLACAK

Doğan, Roketsan'ın geliştirdiği Turna serisi navigasyon sistemlerinin özellikle insansız hava araçlarında kullanılmasıyla birlikte "GPS desteksiz görev” icrasının da başarılı bir şekilde gerçekleştirileceğini söyledi.

Doğan, “Şu anda tüm İHA ve SİHA’larımız GPS (ABD üretimi), GLONASS (Rusya üretimi) ve GALILEO (Avrupa ülkeleri ortak üretimi) gibi küresel konumlandırma uydularına göre hareket ediyor. Bu araçlara harp alanında uygulanacak GPS karıştırıcı gibi işlemler ve bu konumlandırma sistemlerinin bahsedilen ülkelerin kontrolünde olması hava araçlarının hareketi için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Turna serisi Ataletsel Ölçüm Birimleri, birlikte kullanılacakları diğer birçok bileşenin yardımı ile GPS bağımlılığını ortadan kaldırmakta yardımcı olacak. Özellikle Baykar Savunma’nın GPS’den bağımsız uçuş için çalışmalar yürüttüğü ve Akıncı TİHA’nın bu kabiliyete sahip olmasını hedeflendiği biliniyor” dedi.