UCM Başsavcısı Han: Mahkemeye yönelik tehditler derhal durdurulmalı

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, işgalci rejim yetkilileri hakkında tutuklama emri çıkarılacağı yönündeki haberlerin ardından, kendisine ve mahkemeye yönelik tehditlere tepki gösterdi.

Ekleme: 04.05.2024 12:09:18 / Güncelleme: 04.05.2024 12:10:55 / Dünya
Destek için 

UCM Başsavcısı Han, siyonist rejimin yetkilileri hakkında tutuklama emri çıkarılacağı korkusunun yayılmasından bu yana ilk kez, kendisine veya mahkemeye yönelik tehditler konusunda uyarıda bulunan bir açıklama yaptı.

"Bu tehditlerin derhal durdurulması" çağrısında bulunan Han, kendi yetki alanındaki soruşturmalarla ilgili olarak verdiği kararlar nedeniyle mahkemeye veya personeline yönelik misilleme tehditlerinin "mahkemenin bağımsızlığına ve tarafsızlığına zarar verdiğini" söyledi.

Bu tür tehditlerin uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini belirten Han, "herhangi bir personelinin yerine getirdiği görevler nedeniyle Mahkeme yetkilisine karşı misilleme yapılmasını" yasaklayan Roma Statüsü uyarınca "adaletin idaresine karşı bir suç" teşkil ettiğini kaydetti.

Savcı Han, Statü'nün aynı zamanda "Mahkeme'nin bir görevlisini, görevlerini yerine getirmemesi ya da uygunsuz bir şekilde yerine getirmesi için zorlamak ya da ikna etmek amacıyla engellemeyi, korkutmayı ya da etkilemeyi" de yasakladığını sözlerine ekledi.

Kerim Han, yakalama kararı çıkacağı ya da çıkmayacağı konusunda bir açıklamada bulunmadı. (İLKHA)