Bayramda baklavaya zam yok, kargolar ücretsiz

Gastronomi kenti olan ve baklavanın da başkenti olarak bilinen Gaziantep'te baklavacılar, Ramazan Bayramı hazırlıklarına başladı.

Ekleme: 19.05.2020 12:05:05 / Güncelleme: 19.05.2020 12:09:30 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için  Haberin Videosunu İzle

Türkiye'de, Antep fıstığı üretiminin büyük bir bölümünün karşılandığı Gaziantep’te hasat dönemine yaklaşılırken, geçen yıl Antep fıstığı üretiminin az olması nedeniyle tavan yapan fiyatlar, talebin az olması nedeniyle bu yıl düşüşe geçti.

Durum böyle olunca Gaziantepli baklavacılar, kentin en önemli lezzeti baklavaya Ramazan Bayramı'nda zam yapmayacaklarını açıkladı. Geçtiğimiz yıllara göre Covid-19 salgını nedeniyle bu Ramazan ayında en sakin günlerini geçiren, yurt içi ve dışından aldıkları siparişlerle üretime devam eden baklavacılar, Ramazan Bayramı’nda vatandaşların ağzının tadının kaçmaması için baklavada kullanılan sade yağ ve fıstıkta yaşanan fiyat düşüşünü tüketiciye yansıtmaya karar verdi.

 

Kentin vazgeçilmez lezzetlerinden olan baklavaya talebin düşmesi ve son 2 ayda baklavada kullanılan “boz” fıstıkta fiyat düşüşünden dolayı bayramda zam yapılmayacak. Ramazan ayında yurt içi ve yurt dışından aldıkları siparişleri yetiştirmek için çalışan baklavacılar, fıstık fiyatlarında yaşanan bu düşüşün baklavanın fiyatının standart kalmasını sağladığını ifade ediyor.

İşletmeler ürettiği baklavaları paket servis ve kargo ile isteyenlere ulaştırırken, bayram öncesi sipariş yoğunluğunu karşılamaya çalışıyor.

Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala Gaziantep'teki baklava ustalarının telaşının başladığına dikkat çeken Güneydoğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı ve Baklavacı Bahattin Sökmen, baklavalık “boz” fıstığın fiyatında yaşanan düşüşün zammın önüne geçtiğini belirtti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde halk arasında "yeşil altın" olarak nitelendirilen Antep fıstığı fiyatının düşüşe geçtiğini belirten Sökmen, son aylarda baklavaya olan talebin azaldığını, Coronavirus tedbirleri nedeniyle insanların genelde evde vakit geçirdiğini ve baklava tüketiminin azaldığını söyledi.

Bayramda herhangi bir zammın söz konusu olmadığını belirten Sökmen, “Baklava fiyatlarımız geçen sene ki fiyatlarla aynıdır. Baklava fiyatında her hangi bir zam söz konusu değil. Covid-19 salgınından dolayı tüm sektörler bayağı bir zarar gördü. Ama buna rağmen baklavacılar olarak üretimimize devam ediyoruz.” dedi.

“Vatandaşlarımız bayramda gönül rahatlığı ile baklava yiyebilirler”

Ramazan ayı boyunca Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen siparişleri kargo yoluyla gönderdiklerini ifade eden Sökmen, bayram siparişlerini de kargo yoluyla göndereceklerini belirterek, “Müşterilerimize kargolar aracılığıyla baklava gönderiyoruz. Vatandaşları bu süreçte baklavasız bırakmıyoruz. Vatandaşlarımız bayramda gönül rahatlığı ile baklava yiyebilirler.” ifadelerini kullandı.

“Bayramda gönderdiğimiz siparişlerin kargo ücretini biz karşılayacağız”

Antep fıstığında bu sene “var yılı” olduğunu ve yüksek rekolte beklediklerini belirten Sökmen, “Bu yıl inşallah baklavanın fıstığını biraz daha arttıracağız. Halkımız bu sene baklavayı bol fıstıklı yiyecek. Vatandaşlarımız da mağdur olmasınlar diye bu yıl inşallah kargo ücretleri bizden olacak. Bayramda gönderdiğimiz siparişlerin kargo ücretini biz karşılayacağız.” şeklinde konuştu.

Baklava alımında en önemli konunun gıda denetimi yapılan ve sertifikası olan işletmelerden alışveriş yapmak olduğunu ifade eden Sökmen, “Vatandaşlarımız baklava alırken özellikle de hijyen ve pakete dikkat etmeli. Baklavanın damak tadı çok önemlidir. Fıstığın pirinç yani kırık halinde olması gerekiyor. Toz fıstık olmamalıdır.” diye konuştu.

“Kargolar vasıtasıyla Türkiye'nin her yerine baklava gönderiyoruz”

Baklava ustası Levent Aktaş, Covid-19 salgını nedeniyle otobüs ve uçak seferlerinin iptal olmasından dolayı baklava siparişlerini bayramda özel kargo şirketleri ile şehir dışına göndereceklerini belirtti.

Aktaş, "Baklava severleri bu Ramazan Bayramı'nda baklavasız bırakmamak için çalışıyoruz. Tabi eskisi gibi yoğunluğumuz olmasa da ilerleyen günlerde inşallah tekrar eski yoğunluğumuzu yakalayacağımıza inanıyorum.  Kargolar vasıtasıyla ve online satışımızla Türkiye'nin her yerine baklavamızı ulaştırıyoruz. Otobüsle giden kalmadığı, kendi arabasıyla giden azaldığı ve uçaklar da uçuş yapmadığı için bu yıl en büyük yükü kargolar üstleniyor. Kargolar vasıtasıyla Türkiye'nin her yerine baklava severlere baklava gönderiyoruz.” dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzle
İlgili Videolar İlgili Galeriler