Bakan Fidan Mısırlı mevkidaşıyla görüştü: Ezilenlerle ezenlerin savaşı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Mısırlı mevkidaşı ile bir araya geldi.

Ekleme: 20.04.2024 13:10:39 / Güncelleme: 20.04.2024 13:22:43 / Güncel
Destek için 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, bugün Mısırlı mevkidaşı Sami Şükri ile bir araya geldi. İki bakan görüşmenin ardından birlikte basın açıklamasında bulundu.

Açıklamaya göre bakanlar, ticaret ve ekonomi alanlarında iş birliği ve Mısır'daki 3 milyar dolar değerindeki yatırımları görüştü. Bakan Fidan, Türkiye ve Mısır arasındaki ticaret hacminin 8 milyar dolar değerinde olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mısır ziyareti sırasında ortaya konan 15 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için limanlar arasında seferlerin tekrar başlatılacağı kaydedildi.

Mısır'la Türkiye arasındaki ikili ilişkilere ek olarak bakanlar, Gazze başta olmak üzere bölgesel sorunları da ele aldı. Bakanlar arasında Gazze'de durumun ciddiyeti ve atılması gereken adımlar görüşüldü. Bakan Fidan, "Gazze'de yapılması gerekenlerin altını çizdik" ifadelerini kullandı.

Türkiye ve Mısır arasında önemli iş birliği alanı olan Libya, Sudan, Somali ve Etiyopya sorunları da masaya yatırıldı.

Libya'nın bütünlüğüne ve Sudan'daki iç savaşın bölgesel etkilerine nasıl katkı sağlanabileceği görüşüldü. İleriye dönük çözüm planları tartışıldı.

''İRAN-İSRAİL ÇATIŞMASI GERGİNLİĞİN YAYILMASINA NEDEN OLABİLİR"

Konuk bakan Semih Şükri , Filistin devletinin kurulma hakkı olduğunun altını çizdi, sorunun çözülmemesi halinde Orta Doğu'daki krizlerin bitmeyeceğini dile getirdi

Bakan Şükri ise İran-işgal rejimi geriliminin uluslararası toplumun dikkatini Gazze'deki trajik koşullardan uzaklaştırdığını söyledi.

Şükri ayrıca, çatışmaların bölgesel gerginliğin yayılmasına neden olabileceğini söyledi.

İşgal rejiminin  kısıtlamaları nedeniyle Refah sınırından Gazze Şeridi'ne yardımların gönderilemediğini kaydeden Mısır Dışişleri Bakanı, Gazze'de acil bir ateşkes olması gerektiğini söyledi.

BAKAN FİDAN: ORTADOĞU KRİZİNİN NEDENİ İSRAİL İŞGALİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ise, Ortadoğu'daki gerginliğin asıl nedeninin işgal rejiminin  Filistin topraklarını işgal etmesi ve Batının bu işgale göz yumması olduğunu söyledi.

Gazze'deki direnişi vurgulayan Bakan Fidan "Bu artık ezilenlerle ezenlerin savaşı olmaya başladı. Devletimiz Gazze ile ilgili çabadan bir saniye bile vazgeçmedi" dedi. Bakan Fidan şöyle konuştu;

"Önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi ve iki devletli çözüm formülünün hayata geçmesi olmalıdır. Dün Yemen'den yapılan saldırılar, bugün İran-İsrail gerilimi, bunların hepsi olmaya devam edecektir. Biz Türkiye olarak başından beri aynı şeyi söyledik. Filistinlilerin hak ettiği devlet, bağımsızlık ve egemenlik verilmezse bu krizler artarak devam edecektir.

Baskıyı artırmamız gerekiyor. Bölge ülkeleri olarak, İslam ülkeleri olarak, Afrika ve Batı ülkeleri olarak, herkes bir araya gelerek sesimizi yükseltmemiz gerekiyor

Filistin konusundaki her şey küresel fay hatlarını tetikliyor. Burada olan her şey Batı'yı da etkiler. Bu artık ezilenlerle ezenler arasındaki bir savaş olmaya başladı. Batı haksızlığa ses çıkarmalı."

Etiketler: