Microsoft, 30 yıllık Windows uygulamasını sonlandırıyor

1995 yılında Windows'a eklenen ve o tarihten beri işletim sisteminin bir parçası olan WordPad uygulaması kaldırılıyor.

Ekleme: 30.03.2024 23:08:39 / Güncelleme: 30.03.2024 23:19:28 / Bilim & Teknoloji
Destek için 

Microsoft, 30 yıldan uzun bir süredir Windows'un bir parçası olarak sunulan WordPad'i sonlandıracağını geçen yıl duyurmuştu. Ancak, kesin bir tarih belirtmemişti.

WORDPAD'İN KALDIRILACAĞI TARİH BELLİ OLDU

Şimdi ise teknoloji devi firma, WordPad'in Windows 11 Sürüm 24H2'den itibaren artık Windows'un bir parçası olmayacağını duyurdu. 24H2 sürüm güncellemesinin bu yılın sonlarına doğru yayınlanması bekleniyor, bu da WordPad'in artık kullanılamayacağına dair geri sayımın başladığı anlamına geliyor.

Microsoft'un WordPad'in kaldırılmasıyla ilgili belgelerinde şu ifadeler yer alıyor:

"WordPad, Windows 11, sürüm 24H2 ve Windows Server 2025'ten başlayarak tüm Windows sürümlerinden kaldırılacaktır. Bu nedenle, Windows artık yerleşik, varsayılan bir RTF okuyucusuna sahip olmayacaktır."

WordPad'in kaldırılmasının bir parçası olarak "wordpad.exe", "wordpadfilter.dll" ve "write.exe" gibi dosyalar da Windows işletim sisteminden çıkartılacak.

GELİŞTİRİCİLERE DE UYARI GELDİ

Microsoft, .rtf dosyalarını açması gereken geliştiricilerin veya kullanıcıların bunu Microsoft Word kullanarak yapabilecekleri bilgisini paylaştı.

WordPad, 1995 yılında Windows 95 ile birlikte piyasaya çıktı ve o zamandan beri işletim sisteminin bir parçası oldu. Son büyük güncellemeyi ise 2012 yılında Windows 8 ile almıştı.

PC kullanıcıları WordPad'in yanı sıra Not Defteri, NotePad veya Microsoft Word gibi metin görüntüleme, düzenleme ve yazma uygulamalarını da tercih ediyor.