Belçika,"Rusya propagandası" için para ödendi iddiası

Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Avrupa Parlamentosunda (AP) "Rusya propagandası" yapmaları için ödeme yapılan milletvekilleri olduğunu öne sürdü.

Ekleme: 29.03.2024 14:21:26 / Güncelleme: 29.03.2024 14:28:16 / Dünya
Destek için 

Belçika Parlamentosunda düzenlenen bir oturumda, De Croo, Belçika ve Çekya istihbarat servisleri arasında son zamanlarda yakın işbirliği olduğunu ve "Rusya'nın propaganda ağı" olarak tanımladığı yapıyı çökertmek için çalıştıklarını ifade etti. De Croo, Rus kuruluşlarının milletvekillerine yaklaşarak Rusya yanlısı söylemleri yaymaları için mali teşvikler sağladığını belirtti, ancak söz konusu milletvekillerinin isimlerini paylaşmadı.

De Croo'nun açıklamasına göre, Rusya'nın Belçika'daki milletvekillerine yaklaşarak Rus propagandasını teşvik ettiği ve bu amaçla ödemeler yaptığı ortaya çıktı. De Croo'nun sözcüsü, Başbakan'ın bu açıklamayla, Çekya hükümetinin Avrupa'nın Sesi (Voice of Europe) haber sitesine yaptırım uygulama kararına atıfta bulunduğunu belirtti.

Aşırı sağcı Vlaams Belang partisine: "Rusya'nın müttefiki haline geldiniz"

De Croo, aynı oturumda Belçika'nın Flaman bölgesindeki aşırı sağcı Vlaams Belang partisini Rusya'nın müttefiki olmakla suçladı.

Vlaams Belang milletvekillerine hitaben De Croo, "Ülkemizi mahvetmeye yönelik bu kör takıntınızla, burada inşa ettiğimiz her şeyi, özgür ve müreffeh toplumumuzu yok etmek isteyen Rusya'nın müttefiki haline geldiniz." şeklinde konuştu.

Diğer partilerin temsilcileri de Vlaams Belang'ın politikalarını eleştirdi. Yeşiller aşırı sağcı partiyi "ulusal ihanetle", Flaman Liberal partisi ise "Çinliler ve Rusların çıkarlarını savunmakla" suçladı.

Belçika basınında çıkan haberlere göre, Vlaams Belang'ın önde gelen isimlerinden Filip Dewinter'in Çinli ajanlarla bağlantısı olduğu iddia edilmişti.

Etiketler: