Polonya Başbakanı: Dünya yeni bir savaş dönemine girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk, 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana en kritik dönemlerin yaşandığına işaret ederek dünyanın yeni bir savaş dönemine girdiğini kabul etmesi gerektiğini söyledi.

Ekleme: 29.03.2024 14:20:09 / Güncelleme: 29.03.2024 15:14:55 / Dünya
Destek için 

Hüseyin Aydemir

Tusk, gelecek iki yılın kritik olduğunu vurgulayarak, "Korkutmak istemem ama savaş artık geçmişte kalmış bir şey değil. Bu gerçek ve aslında iki yıl önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, her türlü senaryonun mümkün olduğu gerçeğidir" dedi.

Savaş dönemine girildiğini belirten Tusk, özellikle genç nesil için bu durumun yıkıcı olabileceğini ancak zihinsel olarak yeni bir döneme hazırlıklı olunması gerektiğini ifade etti.

Tusk, Ukrayna'nın durumunun bir yıl öncesine göre çok daha zor olduğunu ancak aynı zamanda savaşın başlangıcına göre daha iyi olduğunu belirtti. "Ana görevimiz Ukrayna'yı, Rus işgalinden korumak ve bağımsızlığını, bütünlüğünü sağlamak olmalıdır" dedi.

Polonya Başbakanı Tusk, Ukrayna ile olan tarım ve ticaret politikası anlaşmazlıklarına ilişkin şunları kaydetti:

"Muhtemelen Avrupa'daki en Ukrayna yanlısı siyasetçi benim ama vatandaşlarıma karşı sorumluyum. Polonya'nın başbakanı olarak ülkenin temel çıkarlarını korumakla sorumluyum. Polonyalılar büyük bir bedel ödüyor. Ukrayna'yı destekleme konusunda kimse Polonya ile rekabet edemez. Ukrayna'ya elimizden geldiğince yardım etmek istiyoruz ancak son Avrupa Konseyi zirvesinde Ukrayna ile serbest ticaret fikrinin yeniden şekillendirilmesi gerektiğini savundum. Bu konuda Ukrayna ile adil bir anlaşma yapılmasını istiyorum."

Etiketler: