Guterres Gazzelilere seslendi: YALNIZ DEĞİLSİNİZ!

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze'de acil ateşkes ve kesintisiz insani yardım zamanı geldiğini belirtti. Gazze'deki Filistinlilere "yalnız değilsiniz" diyerek seslenen Guterres, dünyadaki insanların, her gün gördükleri vahşet karşısında öfke duyduğunu dile getirdi.

Ekleme: 25.03.2024 03:00:16 / Güncelleme: 25.03.2024 03:01:02 / Güncel
Destek için 

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, önceki gün Mısır'ın Gazze Şeridi sınırındaki Ariş kentine geldi. Guterres'in ziyareti, siyonist rejimin Gazze'ye yönelik savaşının başladığı 7 Ekim tarihinden bu yana gerçekleştirilen ikinci ziyaret. Guterres'e Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini ve Mısır Sağlık Bakanı Halid Abdulğaffar eşlik etti. Guterres, ilk olarak Ariş Hastanesi'nde tedavi gören yaralı Filistinlilerin sağlık durumunu inceledi. Daha sonra Refah Sınır Kapısı'na geçen Guterres, burada bir basın toplantısı düzenledi. Guterres, dünyaya ateşkes ve Gazze Şeridi'ne insani yardım erişiminin arttırılması gerektiğini vurguladı.

"AİLELER VE NESİLLER TOPTAN YOK EDİLDİ"

Gazzelilerin bitmeyen bir kâbus yaşadığını kaydeden Guterres, evlerin yıkıldığını, ailelerin ve nesillerin toptan yok edildiğini, açlık ve kıtlığın insanları pençesine aldığını dile getirdi. Guterres, Filistinlilerin, aylar süren sıkıntı ve acılardan sonra ramazan ayına yine işgal rejiminin saldırıları ve insani yardım girişlerine yönelik engellemelerle girdiğini söyledi. Filistinlilerle dayanışma içinde olduğunu göstermek için oruç tutan Guterres, Gazze'dekilerin, iftarda yiyecek yemek bulamadığı için duyduğu endişeyi dile getirdi.

"DERHAL ATEŞKES YAPILMASI" ÇAĞRISI

Refah Sınır Kapısı'nın her iki tarafında tırların Gazze'ye girmek için beklediği bir sırada sınırın öbür tarafındakilerin açlık çektiğini belirten Guterres, "durumun trajik ve ahlaki açıdan da çileden çıkarıcı" olduğunu kaydetti. Saldırı çemberinin genişlemesinin, sivillerin, tüm halkın ve işgalci esirlerin durumunun daha da kötüye gitmesi demek olduğunu vurgulayan Guterres, "Derhal ateşkes yapılması, israil'in Gazze'nin her yerine insani yardım malzemelerinin tam ve sınırsız ulaşımı konusundaki yükümlülüğünü yerine getirmesi ve esirlerin serbest bırakılmasının zamanı geldi." dedi.

"DÜNYANIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞUNUN SESİNİ TAŞIYORUM"

Guterres, "Gazze sakinlerine diyoruz ki, tüm dünya halkları olup biteni görüyor ve yanınızda duruyor. Dünyanın dört bir yanındaki insanlar, hepimizin gerçek zamanlı olarak tanık olduğu vahşet karşısında öfkeleniyor. Dünyanın büyük çoğunluğunun sesini taşıyorum: Yeterince gördük. Yeterince yaşadık. Hala insanlığın olduğuna inanıyoruz." Guterres'in ziyareti, uluslararası çağrılara rağmen siyonist rejimin Refah'ta büyük bir askeri operasyon başlatma tehdidinde bulunduğu bir zamana denk geliyor.

Gazze'nin 2,3 milyonluk nüfusunun çoğunluğu Refah civarında barınıyor. Şeridin kuzeyinde koşullar daha kötü olsa da işgal bombardımanı ve ablukası devam ettiği için Gazze genelindeki sivillerin durumu daha da kötüleşti.

Siyonist Bakan'dan Guterres’e tepki:

BM israil KARŞITI BİR YAPI HALİNE GELDİ

İşgal rejiminin sözde Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, Refah Sınır Kapısı'nı ziyaret eden Antonio Guterres'e "BM, onun liderliğinde terörü barındıran ve cesaretlendiren Yahudi ve israil karşıtı bir yapı haline geldi." suçlamasında bulundu.

İstanbul

Yisrael Katz,, sosyal medya platformu X'ten yaptığı paylaşımda, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Refah Sınır Kapısı'nın Mısır tarafını ziyareti sırasında "insani yardımları yağmalayan Hamas-DEAŞ teröristlerini, teröristlerle işbirliği yapan BM Yakın Doğu Filistinlilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nı (UNRWA) hiç bir şekilde kınamadan, tüm israilli esirlerin derhal, koşulsuz serbest bırakılması çağrısı yapmadan" Gazze'deki insani durum için işgal rejimini suçladığını iddia etti. Sözde Bakan Katz, Guterres'e hitaben, "BM, onun liderliğinde terörü barındıran ve cesaretlendiren Yahudi ve israil karşıtı bir yapı haline geldi." ifadesini kullandı. Katz, yaptığı ikinci bir paylaşımda ABD Kongresinin (UNRWA) fonunu Mart 2025'e kadar durduran geçici bütçe tasarısının kabul edilmesinin "Guterres'in açıkça güven oyu kaybettiği anlamına geldiğini" savundu.  AA

Etiketler: