Diyarbakır-Bismil-Batman yolu açıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, Diyarbakır'a 57 milyar 652 milyon liralık ulaştırma yatırımı gerçekleştirdiklerini belirtti.

Ekleme: 05.03.2024 14:20:07 / Güncelleme: 05.03.2024 14:26:37 / Güncel / Diyarbakır Haberleri
Destek için 

Bakan Uraloğlu Diyarbakır-Bismil-Batman Yolu açılış töreninde konuştu.  Uraloğlu, "Günde 11 bin aracın kullandığı Diyarbakır-Bismil-Batman Yolu’nu bölünmüş yol haline getirerek GAP Bölgesi’nde üretilen tarım ürünlerinin daha hızlı, daha ekonomik taşınmasını tesis ettik. Yolumuz ile zamandan yıllık toplam 57 milyon lira tasarruf da sağlayacağız" dedi.

Bakan Uraloğlu, Diyarbakır-Erbil arası uçuşları da mart ayı içerisinde başlatmayı planladıklarını açıkladı.

 Uraloğlu, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin faaliyete geçmesiyle Diyarbakır’ın"Bereketli Hilal” olarak anılan verimli topraklarının, tarımın ve tarıma dayalı sanayinin gelişmesine öncülük ettiğine işaret ederek,"Diyarbakır coğrafi konumuyla da ticaret merkezlerine kolay ulaşılabilmesi, dinamik ve genç nüfusu ve eşsiz tarihsel dokusunun sağladığı turizm potansiyeli ile gelişimini sürdürmektedir. Bu nedenle Diyarbakır’ın ulaşım ağının güçlendirilmesi ülkemiz için çok önemli. 2002 yılından bu yana Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak Diyarbakır’ın ulaşım ve iletişim altyapısı için 57 milyar 652 milyon lira yatırım gerçekleştirdik. 44 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunu 456 kilometreye, bitümlü sıcak karışım kaplamalı yol uzunluğunu ise 2 kilometreden 285 kilometreye çıkardık” diye konuştu.

Diyarbakır-Mardin Yolu, Diyarbakır-Şanlıurfa Yolu gibi birçok önemli karayolu projesini de hizmete aldıklarını anlatan Uraloğlu, Diyarbakır’da 9 bin 852 metre uzunluğunda 97 adet köprü inşa ettiklerinin de altını çizdi.

Uraloğlu, Diyarbakır’da proje tutarı 15 milyar 618 milyon lira olan 12 ayrı karayolu projesine daha devam ettiklerini belirterek bu projeler arasında yer alan ve bugün açılışını gerçekleştirdikleri Diyarbakır-Bismil-Batman yolunun iki şehri birbirine bağladığına değinerek,"Bilindiği üzere Diyarbakır’ı Batman’a bağlayan 66 km uzunluğundaki Bismil-Batman güzergahı Bismil ovasından geçiyor. Günlük ortalama 11 bin aracın kullandığı yolumuzda özellikle tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu dönemlerde taşıt trafiği önemli ölçüde artmaktadır. Hizmete sunulan bu yolda 3 adet modern dönel kavşak, 3 adet sığınma cepli kavşak, 7 adet hemzemin kavşak, 7 adet altgeçit ve bin 800 metre uzunluğunda 60 adet menfez inşa ettik” dedi.

Uraloğlu, Diyarbakır-Bismil-Batman yolu ile GAP Bölgesi’nde üretilen tarım ürünlerinin daha hızlı, daha ekonomik taşınmasını tesis ettiklerini söyleyerek, proje ile bölgedeki lojistik operasyonların gelişmesine katkı sağlayacakları vurguladı. Uraloğlu,"Yolumuz ile zamandan 33 milyon lira, akaryakıttan 24 milyon lira olmak üzere yıllık toplam 57 milyon lira tasarruf edeceğiz. Çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da 3 bin ton azaltarak doğanın korunmasına katkı sağlayacağız. Yolumuzun kalan 12,4 km uzunluğundaki sathi kaplamalı kesiminin sıcak kaplama ihalesini de en kısa zamanda yapmayı planlıyoruz” diye konuştu.

 Bakan Uraloğlu, Bağlar ilçesinde yapımı devam eden Deprem Konutları’nın bağlantı ve imar yollarında altyapı dahil çalışmaların sürdüğünü bildirdi. Bu kapsamda, 25,9 Km uzunluğunda Diyarbakır-Şanlıurfa yoluna bağlantıyı sağlayacak farklı seviyeli kavşak imal ettiklerini anlatan Uraloğlu,"Toplamda 9 bin 500 metre yağmur suyu hattı ve 7 bin metre atık su imalatı ile bin 800 metre içme suyu hattı tamamlanmıştır. Mart ayı sonuna kadar 7,3 Km’lik kesimi bitirmeyi hedefliyoruz. Geri kalan kısmı da bu yıl içerisinde bitirerek vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız” dedi.

"Diyarbakır- Erbil Uçuşları Başlıyor”

Bakan Uraloğlu, Diyarbakır Havalimanı’nı da yenilediklerini ve yılda 5 milyon yolcuyu ağırlayacak kapasiteye çıkardıklarına işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yaptığımız yatırımlarla ile 2002 yılında 211 bin olan yolcu trafiğinin 2023 yılında 2 milyonun üzerine çıktı. Hamdolsun Diyarbakır, Sayın Cumhurbaşkanımız liderlinde geçen son 22 yılda çok gelişti ve bambaşka bir şehir oldu. Güneydoğu Anadolu’nun parlayan yıldızı haline geldi. Bu gelişimde Diyarbakır’a yapılan ulaşım ve iletişim yatırımlarının payı çok büyük. Kimsenin şüphesi olmasın ki; Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde 2002 yılından bu yana olduğu gibi bundan sonra da Diyarbakır’ın gelişimi, Diyarbakırlıların kalkınması ve Türkiye Yüzyılı için koyduğumuz hedeflere ulaşmada gerekli her türlü gayreti göstereceğiz. İnşallah 31 Mart yerel seçimlerinde de Diyarbakır Büyükşehir Belediyesiyle birlikte bütün ilçe belediye başkanlıklarına talibiz. AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan Adayımız Mehmet Halis Bilden kardeşimizle planladığımız tüm projeleri hep birlikte hayata geçireceğiz. Kendisi dün 26 projenin lansmanını yaptı. Bunların başında da DiyarbakırRay geliyor. Onu da birlikte hayata geçireceğiz. Bir de talep ettiğiniz bir Erbil uçuşu var. Biz de onunla ilgili bir çalışma başlattık Onu da bu ey içerisinde Erbim uçuşlarını başlatmayı planlıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun." (İLKHA)