Gaziantep'te "İntiharı Önleme Çalıştayı" düzenlendi

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen çalıştayda, intiharın nedenleri ve çözüm yolları ele alındı.

Ekleme: 02.03.2024 16:55:06 / Güncelleme: 02.03.2024 16:56:47 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Kentteki çok sayıda kurum temsilcisinin iştirak ettiği çalıştayda, intiharı önleme konusunda farkındalık oluşturulması ve intiharın azaltılması amacıyla çeşitli sunumlar gerçekleştirildi.

Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve gün boyu süren çalıştayın sonuç bildirgesi kamuoyu ile paylaşıldı.

Önlenebilir bir halk sağlığı sorunu olan intihar konusundaki çalışmaların büyük önem arz ettiğine vurgu yapılan basın bildirisinde, "İntihar sonucu yaşamını kaybedenlerin yakınlarının yaşadığı ruhsal acı da düşünüldüğünde, intiharın toplumun önemli bir kısmını etkileyen ciddi bir sorun olduğu açıktır." ifadelerine yer verildi.

Bildiride, yapılan çalışmaların; genetik, psikolojik, sosyal ve kültürel birçok risk faktörü tarafından belirlenen "İntihar" davranışı konusunda uygulanan multidisipliner önleme çalışmalarının daha etkin olduğunu gösterdiğine vurgu yapıldı.

2011 yılında yürürlüğe giren Ulusal Ruh Sağlığı Eylem Planının hedeflerinden birinin de "İntiharı önleme konusunda farkındalık yaratılması ve intiharın azaltılması' doğrultusunda yürütülen çalışmalarda, kurum ve kuruluşların iş birliği içinde faaliyetlerini yürütmelerine destek olmak" olarak özetlendi.

Bildiride şu ifadelere yer verildi:

"Tüm bu hedefler doğrultusunda Müdürlüğümüz bünyesinde 1 Mart 2024 tarihinde intiharı tüm yönleriyle ele almak üzere 'İntiharı Önleme Çalıştayı' düzenlenmiştir. Gün boyu süren çalıştaya Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediye temsilcileri, ilimizde yer alan özel ve devlet üniversitelerinin temsilcileri, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Bölge Müdürlüğü, İl Basın ve Halkla İlişkiler Gaziantep Müdürlüğü, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Şahinbey Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı,  Denetimli Serbestlik İl Müdürlüğü, İl Göç İdaresi, TÜİK Başkanlığı Gaziantep Bölge Müdürlüğü, H Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu, Müdürlüğümüze bağlı Başkanlıklar, Hastaneler ve İlçe Sağlık Müdürlüklerinin temsilcileriyle Sivil Toplum Örgütlerinin konu ile ilgili alanında uzman temsilcileri katılım sağlamıştır.

İlimizde ve bölgede yapılacak pek çok çalışmanın öncüsü olacak bu çalıştaya Gaziantep Üniversitesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Gülçin Elboğa'nın 'Tüm Yönleriyle İntihar' adlı sunumuyla başlanmış ardından Eğitim, Farkındalık-Medya, Psikososyal ve Ekonomik Destek, Riskli Gruplar ve Müdahale-Veri Akışı Masaları oluşturulmuş ve yapılan görüşme ve sunumların ardından önemli kararlar alınmıştır.

İntiharı Önleme Yerel Eylem planının hazırlanmasında ve kurumlar arası iş birliğinin sürdürülmesinde önemli bir kaynak olarak ele alınacak çalıştay kararları bundan sonraki süreçte önemli bir rehber olarak ele alınacaktır." (İLKHA)