Gaziantepli kentsel dönüşüm mağdurları çaresizlik içinde

HÜDA PAR Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mehmet Nakşi Erat, yaklaşık 4 yıl önce kentsel dönüşümün başlatıldığı Aydınlar Mahallesi'ni ziyaret ederek vatandaşların sorun ve sıkıntılarını dinledi.

Ekleme: 01.03.2024 15:50:07 / Güncelleme: 01.03.2024 15:51:41 / Güncel / Gaziantep Haberleri
Destek için 

Asri Mezarlık ile iç içe olan ve yaklaşık 4 yıl önce göçük riski ileri sürülerek kentsel dönüşüme alınan Şehitkamil ilçesinin Aydınlar Mahallesi'ni ziyaret eden HÜDA PAR Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan adayı Erat, mahalle sakinleri bir araya geldi.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüme alınan mahalledeki evlerine karşılık konut yapılacağı belirtilen bölgede alt yapı ve konut çalışmalarının başlatılmamasından dolayı yaklaşık 4 yıldır mağdur olduklarını dile getiren vatandaşları ziyaret eden Erat, mahalle sakinlerinin sorun ve sıkıntılarını dinledi.

Asri Mezarlığın devamında bulunan Aydınlar Mahallesi'nde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının yaklaşık 4 yıldır tamamlanmamasından dolayı mağdur olan mahalle sakinlerinin dinleyen Erat, sorunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Aydınlar Mahallesi başta olmak üzere birçok mahallede başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının bir türlü tamamlanmamasının ve vatandaşların mağdur edilmesinin doğru olmadığını belirten Erat, HÜDA PAR belediyeciliğinde kentsel dönüşüm çalışmalarında vatandaşların mağdur edilmeyeceğini ifade etti.

Kentsel dönüşüm çalışmalarının bir türlü tamamlanmamasının vatandaşları mağdur etmekle birlikte mahallelerdeki metruk evlerin ise risk oluşturduğuna dikkat çeken Erat, belediyelerin vatandaşları mağdur etmemesi gerektiğini belirtti.

Seçim çalışmaları kapsamında vatandaşları ziyaret ettiklerini belirten Erat, "Aydınlar Mahallesi'ni ziyarete geldik. Buradaki vatandaşlarımızın durumu içler acısı. Mahalle adeta Kahramanmaraş'taki, Nurdağı'ndaki, İslahiye'deki deprem felaketini, Suriye'deki savaş şehirlerini andırıyor. Her taraf yıkılmış. İnsanlar burada çok zor durumda yaşıyorlar. Evlerin bazıları yıkılmış, bazıları metruk halde olduğu için madde bağımlıları, hırsızlar bu metruk evlere geliyor. Vatandaşımız çocuklarını dışarı bırakmaya korkuyor. Mahallede market, kasap, fırın yok. Mahallede kalanlar bir ekmek almak için Göllüce Mahallesi'ne yani İpekyolu'nun karşı tarafına gitmeleri gerekiyor. Halk çok ciddi anlamda mağdur." dedi.

Yıkılacak evlerine karşılık vatandaşlara tahsis edilen bölgede alt yapı ve konut çalışmasının yıllardır yapılmamasının vatandaşları mağdur ettiğini ifade eden Erat, "Belediye Aydınlar Mahallesi'ni kentsel dönüşüme alınca ve evleri istimlak edince tapusu olanlara Göllüce'den konutlar vermiş ancak tapusu olmayanlara da Gaziantep'in dışında arsa tahsis edilmiş. Fakat arsanın verildiği yerin altyapısı yok, mimari projesi yok. Vatandaşlara yıkılacak evleri için verilen para ancak tahsis edilen arsanın temelini atmaya yetecek kadardır. Buranın metrekaresini önce 600 bin liradan daha sonra ise 900 bin liradan istimlak etmişler. Aydınlar Mahallesi İpekyolu üzerinde bulunan bir mahalledir. Mahalledeki arsa alanları ihaleye çıkarılsa minimum metrekaresinin satılacağı fiyat 10-15 milyon civarındadır. Dolayısıyla 900 bin lira çok küçük ve komik bir rakam gibi kalıyor. Vatandaşa evi için değeri verilmeli." diye konuştu.

HÜDA PAR'ın belediyeciliğinde "Güvenli Evler, Dirençli Şehirler" sloganıyla depreme karşı güvenli ve dirençli yerleşimlerin oluşturulacağını belirten Erat, "Kentsel dönüşüm için riskli yapıların haritasını çıkaracağız. Afet riski bulunduğu bilimsel verilerle raporlanan alanlar ve çarpık yapılaşma bölgeleri şehrin modern vizyonuna uygun hale getireceğiz. Kentsel dönüşüm yaptığımızda vatandaşlarımızın yine kendi mahallesinde yaşamlarını sürdürmeleri gerekir. Bunun için de yerinde dönüşüm yapacağız. İnşallah Aydınlar Mahallesi'ndeki vatandaşlarımızın sorununu biz çözeceğiz. Vatandaşlarımıza en kısa sürede konutlarını teslim edeceğiz. Evlerini değerinde istimlak edeceğiz. Belediyeler asla ticarethane değildir. Belediyeler hizmet kurumlarıdır, belediye başkanlığı ise bir hizmet makamıdır. Dolayısıyla belediye bu insanların haklarını gözetmek zorundadır." şeklinde konuştu.

Mahalle sakinlerinden Mustafa Demir, "Mahallemiz savaş alanı gibi olmuş. Enkazları mahallemize döküyorlar. Belediye yetkilileri burayı kiraya verdiklerini söylüyor. Bize arsa vermişler. Ama bize tahsis edilen bölgede altyapı yok, ruhsat yok. Biz nereye gideceğiz? Bu vatandaşın halini gelip bir görsünler. Evlerimizin karşılığında verdikleri para ile hiçbir şey alamıyoruz, ev de alamıyoruz. Verilen arsayı da yapamıyoruz." ifadelerini kullandı.

Evlerine karşı tahsis edilen bölgenin şehir merkezine çok uzak olduğunu belirten Mustafa Kırat ise şöyle konuştu:

"Verilen arsaların öncelikle altyapısının yapılması gerekiyor. Evlerimiz için verdikleri para karşılığında hiçbir şekilde ev yapamayız. Bize verilen arsa tarla halinde. Şu anda evimize karşılık sadece enkaz ücretini aldık. Bu ücretle de şu anda verilen arsanın sadece temelini belki atabiliriz. Onun dışında hiçbir şey yapamayız."

5 yıldan beri mağdur olduğunu belirten İsmail Demir, "Mahallemizin belli alanlarını belediye kiraya vermiş. Sağa sola enkaz dökülüyor. Mahallemizde fırın, kasap, bakkal yoktur. Vatandaş bir ekmek almak için karşı mahalleye gidiyor. Benim 170 metrekarelik evime karşı bir arsa verdiler. Evime o dönem 200 bin lira verdiler. Bu parayla nereye gideceğiz, ne yapacağız? Bugünkü daire fiyatları 2-3 milyon civarındadır. Vatandaş nereye gitsin?" diye sordu.

Mahallelerinde başlatılan kentsel dönüşüm çalışmalarının yarım bırakılmasından dolayı çok mağdur olduklarını belirten Aydınlar ve Sanayi Mahallesi Muhtar Adayı Latif Keskin ise şunları söyledi:

 "5 yıl önce bize söz verdiler. Bize yeni yer tahsis ettiler. Tahsis edilen yerler için 'ruhsatlarını, alt yapısını ve her şeyini yapacağız sizi oraya taşıyacağız' dediler. Ama herhangi bir çalışmada bulunmadılar. Mahallemizi enkaz halinde bıraktılar. Burada herhangi bir bakkal, fırın, kasap yok. Biz hırsızlarla, madde bağımlıları ile mücadele ediyoruz. Gündüz bile hırsızlık yapabiliyorlar. Çok perişan olduk. Evlerimizin yapılmasını istiyoruz. Halkımızın evine gitmesini istiyoruz."

Aydınlar Mahalle Muhtarı Salih Bilışık, "Bize evlerimizin yapılacağı ve teslim edileceği sözü verildi. Şu anda iki ayağımızı bir pabuca koymuşlar. Sürekli bize 'buradan çıkın' diyorlar. Burada hiçbir bakkal, fırın, kasap yok. Biz hırsızlarla, uyuşturucu madde bağımlıları ile uğraşıyoruz. Bir an önce bu halkı düşünsünler. Milleti mağdur etmesinler. Tahsis edilen bölgedeki altyapıyı yapsınlar. Bu halk perişan olmasın." dedi.

Enkaza dönen mahallede yaşadıklarını belirten Gülperi Akın da, "Yıkıntıların içerisinde yaşıyoruz. Mahallemizdeki evlerin çoğu yıkılmış. Çocuklarımızı okula gönderemiyoruz. Mahallede hırsızlar çoğalmış. Gündüz bile evlere giriyorlar. Kendi evlerimizin içinde bile korkuyoruz." diye konuştu. (İLKHA)

İlgili Galeriler