Kan Bağışı Kazanım Uzmanı Çelik: Ciddi anlamda bir kan stok eksikliği var!

Ciddi anlamda bir kan stoku eksikliğinin olduğuna dikkat çeken Malatya Kızılay Kan Bağışı Merkezi Kan Bağışı Kazanım Uzmanı Ahmet Çelik, bundan dolayı hastanelerde insanların mağdur olduğunu söyledi.

Ekleme: 22.02.2024 20:09:24 / Güncelleme: 23.02.2024 00:48:30 / Güncel / Malatya Haberleri
Destek için 

Kızılay'ın "Birbirimize candan bağlıyız" sloganıyla başlattığı kan bağışı kampanyasına Malatya Yeşilyurt Şehriban Günata Anadolu Lisesi bu çağrıya destek vererek, okulda kan bağışı kampanyası başlattı.

Velileri ve çevre halkını bilgilendiren okul yönetimi, vatandaşların kan bağışı yapmaları konusunda kendilerini okula davet ettiler.

Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı, Behçet Çiftçi ve Malatya Kızılay Kan Bağışı Merkezi Kan Bağışı Kazanım Uzmanı ve Organizasyon Sorumlusu Ahmet Çelik, kan bağışı kampanyasının niçin başlatıldığını, kan bağışının ehemmiyeti, kan bağışına olan duyarlılık, niçin kan bağışı yapılması gerektiği, ne kadar kan bağışının toplandığı ve ne kadar bağışın hedeflendiği ile ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulundular.

"Bir canın kurtuluşuna vesile olmak amacıyla böyle bir kampanya başlattık"

Ülke genelinde kan stoklarında bir azalma olduğundan dolayı okul olarak kan bağışı kampanyası düzenlediklerini kaydeden Şehriban Günata Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Behçet Çiftçi, "Bundan dolayı da biz de bir canın kurtuluşuna vesile olmak amacıyla Kızılay Malatya şubemizden bir talepte bulunduk. Elimizden geldiğince biz de destek olmak amacıyla böyle bir kampanya başlattık. Velilerimize ve çevre sakinlerimize duyurduk. Sağ olsun katılım anlamında da iyi bir katılım oldu. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Bu konuda bir hayra vesile olduysak, elimizden bir şey geldiyse ne mutlu bize." İfadelerini kullandı.

"Kan bağışının ehemmiyetini hastaneye düşenler anlar"

Kan bağışının ehemmiyetini, hastanelere düşüp kan ihtiyacı duyanların çok iyi anladığını belirten Çiftçi, "Biz bunu yaşadık. Geçmişte bir yakınımıza sürekli kan vermek zorunda kaldık. Ve sürekli kan aramak zorunda kalıyorduk. Hastanede insanlar kendi hastasıyla uğraşırken, ilgilenirken, öbür taraftan da kan aramanın derdine düşmesin. Hazır stoklarımızda kanımız olsun. Örneğin yaşadığımız deprem afetinde bir anda yüz binlerce, milyonlarca ünite kan lazım oldu. Stoklarda hazırda beklesin. İnşallah bir daha böyle bir gün yaşamayız ama her zaman risk vardır. Kan sürekli ihtiyaçtır. Ve her zaman herkese lazım olur." diye kaydetti.

Kan bağışının azalmasından dolayı genel merkez olarak "Birbirimize candan bağlıyız" sloganıyla bir kampanya başlattıklarını ifade eden Malatya Kızılay Kan Bağışı Merkezi Kan Bağışı Kazanım Uzmanı ve Organizasyon Sorumlusu Ahmet Çelik, "Bunu Valiliğimize götürdük. Valiliğimizde resmi yazı olarak bütün kurum, kuruluşlar gönderdi. Şu an ciddi anlamda bir kan stok eksikliği var. Ve bundan dolayı da hastanede insanlar mağdur durumda. Bunun için elimizden geleni yapıyoruz. Behçet hocamız daha önce görev yaptığı diğer okullarda da bizleri destekliyorlardı. Ve bugün de bizlere desteklerini sundular. Desteklerinden dolayı Şehriban Günata okulumuza ve buraya kan bağışına gelen velilerimize ve bütün çevre halkımıza çok teşekkür ederiz" dedi.

"Bir ünite kan 3 hayat kurtarıyor"

Çelik, "Bir ünite kan, üç hayatın kurtarılmasına vesile oluyor. Bir kan üç can dediğimizden dolayı biz burada ne kadar çok bağış alabilirsek o kadar insanı etkilemiş oluruz inşallah. Şu ana kadar otuz ünite topladık İnşallah akşama kadar yüz üniteyi bulmuş olacağız. Çünkü bilindiği üzere bir ünite kan, kırmızı kan, plazma ve trombosit olarak üçe ayrılıyor ve üç farklı insana gidiyor. O yüzden İnşallah toplayacağımız yüz ünite ile üç yüz insana dokunmuş oluruz" dedi. (İLKHA)

İlgili Galeriler