Meksika, Amerika kıtasında kızamık virüsünün en yoğun görüldüğü merkez haline gelirken, salgın nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 28'e ulaştı. Resmi verilere göre, Şubat 2025'te patlak veren salgın sürecinde bugüne kadar toplam 9 bin 74 pozitif vaka tespit edildi.

Pan Amerikan Sağlık Örgütü (PAHO), yayımladığı son raporda kızamık vakalarındaki artış grafiğinin 2026 yılına girilmesine rağmen düşüşe geçmediği ve yayılımın sürdüğü konusunda kritik bir uyarı yayımladı.

Dünya Kupası Öncesi "Salgın" Riski
PAHO’nun uyarıları, özellikle bölgede düzenlenecek büyük spor organizasyonları açısından büyük önem taşıyor. 11 Haziran ile 19 Temmuz tarihleri arasında Meksika, ABD ve Kanada’nın ortaklaşa düzenleyeceği FIFA Dünya Kupası öncesinde, turnuva esnasında oluşacak yoğun insan hareketliliğinin salgını tetikleyebileceği öngörülüyor. Örgüt, turnuva başlamadan önce aşılama çalışmalarının azami hıza ulaştırılması gerektiğini vurguladı.

Vakaların Yüzde 90'ı Aşısız
Meksika Sağlık Bakanı David Kershenobich Stalnikowitz, salgının seyrine ilişkin çarpıcı bir istatistik paylaştı. Bakan Stalnikowitz, kayıt altına alınan vakaların yüzde 90 gibi büyük bir çoğunluğunun aşısız kişilerden oluştuğunu açıkladı. Bu veri, virüse karşı en güçlü savunmanın aşılama olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Hükümet, salgını kontrol altına alabilmek adına stratejik bir hamle hazırlığında. Geçtiğimiz yıl içerisinde uygulanan 14,3 milyon doz aşıya ek olarak, önümüzdeki dönemde 28 milyon doz daha aşının tedarik edilerek halka ulaştırılması planlanıyor.

Muhabir: Yakup YÜKSEK