Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nden bir grup bilim insanına göre, yaygın olarak kullanılan bir şeker alternatifi olan sukraloz, iştahın kontrolünden sorumlu beynin bir bölgesi olan hipotalamusun aktivitesini artırıyor. Alman Diyabet Araştırma Merkezi ve Güney Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar, 75 katılımcıyla yaptıkları testlerde sukralozun, hipotalamus ile motivasyon ve duyusal işleme ile ilgili beyin bölgeleri arasındaki işlevsel bağlantıları artırdığını ortaya koydu. Bu sonuçlar, kalorisiz tatlandırıcıların iştah düzenleyici beyin devrelerini etkileyebileceğini gösteriyor.

Güney Kaliforniya Üniversitesi Keck Tıp Fakültesi’nden Kathleen L. Page, “Sukraloz, tatlı bir tat sunmasına rağmen beklenen kaloriyi vermediği için beyni şaşırtıyor” dedi.

Page, sukralozun “açlık hissini azaltan kalori tüketildiğini beyine bildiren hormonları” etkilemediğini belirterek, bu etkinin özellikle obez bireylerde daha da belirgin olduğunu, yani bu kişilerin aç olmasalar bile daha fazla açlık hissi yaşayabileceklerini ifade etti.

Son olarak Page, “Vücudunuz tatlandırıcılardan kalori bekleyip alamıyorsa, bu durum beynin o maddelere olan istek şeklini zamanla değiştirebilir” diyerek uyardı.

Muhabir: Zeynep Bozdaş