İktidardaki Likud Partisi’nden soykırımcı israilli milletvekili Dan Illouz, Knesset’te yapılan görüşmeler sırasında, ,srailin Cezayir’deki Kabiliye Bölgesi’nin bağımsızlığını tanımasını önerdi. Illouz, bu çağrıyı, israilin 26 Aralık 2025’te, işgal hükümetinin başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, “Somaliland” bölgesini bağımsız bir devlet olarak tanıdığını ilan etmesine benzetti.
Bu adımın, israilin Afrika’daki varlığını güçlendirme ve bundan stratejik ve güvenlik açısından fayda sağlama çabalarının bir parçası olduğu; aynı zamanda Kızıldeniz’de İran ve Husilere karşı nüfuzunu genişletmeyi hedefleyen daha geniş bir stratejinin parçası olduğu ve başka hedefler de taşıdığı belirtildi.
İbranice yayın yapan “Hayom” sitesinin aktardığına göre Illouz, Knesset genel kurulunda Kabiliye halkının durumunu gündeme getirdi ve onları “Cezayir’in bölgesel rakibi olan Fas’ın müttefikleri” olarak nitelendirdi. Cezayir’i ise “İran’ın ekseninin bir parçası” olarak tanımladı. Illouz ayrıca, Kabiliye Bölgesi sakinlerinin israili desteklediğini iddia ederek, 7 Ekim 2023’te meydanlara çıkarak “Hamas’la değil, Yahudilerle dayanışma göstermek için” toplandıklarını öne sürdü.
israilli milletvekili Fransa’yı da hedef alarak, Fransa’nın Cezayir’e bağımsızlık verdiğini ancak “kadim ve özgün bir halkın yaşadığı” Kabiliye Bölgesi’nin bağımsızlığını tanımadığını iddia etti. Illouz, Fransa’nın Kabiliye halkının bastırılmasından tarihsel olarak sorumlu olduğunu, onları Cezayir içinde zorla entegrasyona tabi tuttuğunu savundu.
Hatırlanacağı üzere, Fransız makamları geçtiğimiz Aralık ayında, Kabiliye Bölgesi’nin ayrılığı için faaliyet yürüten “MAK” (Kabiliye’nin Kendi Kaderini Tayin Hareketi)'nin Paris’te düzenlemeyi planladığı toplantıyı yasakladıklarını açıklamıştı. Toplantının, bölgenin Cezayir’den bağımsızlığının ilan edilmesini amaçladığı belirtilmişti.
Paris’e bağlı Yvelines bölgesi yetkilileri, Versailles Kongre Sarayı’nda yapılması planlanan Kabiliye Bölgesi’nin bağımsızlık ilanı törenini yasaklayan bir kararname yayımlayarak hareketi şaşırtmış ve kararı hareketin lideri Ferhat Mehni’ye tebliğ etmişti.
“MAK” hareketi, Cezayir ile Paris arasındaki ilişkilerde en tartışmalı dosyalardan biri olarak kabul ediliyor. Hareket, 2002’den 2018’e kadar Kabiliye Bölgesi için özerklik talep etmiş, bu tarihten sonra ise ayrılık talebini benimsemişti. Cezayir makamları Mayıs 2021’de hareketi terör örgütleri listesine aldı, ülke içindeki hücrelerini dağıttı ve son dönemde bazı hareket liderleriyle özel af yasasından yararlanmaları için görüşmeler yürüttü. Bu kapsamda, durumlarının Cezayir yasaları çerçevesinde çözülmesi ve aftan yararlanmaları hedeflendi.





