Küresel ölçekte yaşanan jeopolitik gelişmeler ve bölgesel gerilimler, finans piyasalarındaki dalgalanmaları her geçen gün daha da hızlandırıyor. Özellikle emtia fiyatları, uluslararası arenadaki olaylara anlık tepkiler vererek yatırımcıları yeni stratejiler belirlemeye itiyor. Haftaya düşüş eğilimiyle başlayan altın ve gümüş fiyatları, petrol cephesinde yaşanan ani değer kayıplarıyla birlikte yeniden yukarı yönlü bir ivme yakaladı. Bu hareketli sürecin şifrelerini katıldığı bir televizyon programında değerlendiren finans analisti İslam Memiş, piyasalardaki anlık reaksiyonların nedenlerini detaylandırarak altın yatırımcısının yol haritasına ışık tuttu.

PETROL VE ALTIN ARASINDAKİ ZIT YÖNLÜ HAREKET

Günün erken saatlerinde piyasalardaki genel durumu özetleyen İslam Memiş, fiyatlamalardaki ani değişimlerin temel sebeplerini sıraladı. Uzman isim piyasadaki mevcut dalgalanmayı şu ifadelerle aktardı:

"Sabah saatlerinde altın ve gümüş satıcılıydı çünkü petrol fiyatları yüksekti. Ancak günün ilerleyen saatlerinde Brent petrolün varil fiyatı 110 dolar seviyesinin altına sarkarak yüzde 2 değer kaybetti."

Emtia piyasalarındaki bu gelişmenin ardından değerli metallerin nasıl tepki verdiğini belirten analist, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Petrol gerileyince, altın ve gümüş tarafında hızlı yükselişler başladı. Sabah 4480 dolar seviyesine kadar gerileyen ons altın, petroldeki düşüşle birlikte hızlıca toparlanarak 4575 dolar seviyesine çıktı. Dip seviyesinden yaklaşık 100 dolarlık bir artış yaşandı. Gram altın da ons altını takip ederek hızlıca 6610 TL seviyesine yerleşti ve gün içinde 50 liralık bir artış kaydetti."

Gramda Ya Bitiş Ya Devam İslam Memiş Yol Planını Açıkladı

BÖLGESEL GELİŞMELER PİYASALARI ŞEKİLLENDİRMEYE DEVAM EDİYOR

İki farklı emtia arasındaki bu ilişkinin gelecekteki seyrine değinen Memiş, küresel risklere bağlı belirsizlik ortamının devam ettiğine vurgu yaparak, "Petrol fiyatları yükseldikçe altın fiyatları geriliyor, petrol fiyatları geriledikçe altın fiyatları yükseliyor. Bu ters korelasyon trendi Orta Doğu'daki gelişmelere bağlı olarak aynen devam edecek." şeklinde konuştu. Memiş, gümüşün de altından daha güçlü bir performans sergilediğini hatırlatarak, ons gümüşün 78 dolar, gram gümüşün ise 113,5 lira seviyelerine ulaştığını ifade etti.

İŞÇİLİK MALİYETLERİNDEKİ GİZLİ TEHLİKE

Düğün sezonunun başlamasıyla birlikte altın almayı planlayan vatandaşlara da önemli uyarılarda bulunan uzman analist, fiziki piyasalardaki işçilik maliyetlerinin oluşturduğu riskleri gündeme taşıdı. Geçmiş aylardaki piyasa koşullarını değerlendiren Memiş, durumun ciddiyetini şu sözlerle anlattı:

"Mart ayında yoğun talep nedeniyle fiziki altında 12.500 dolar civarında işçilikler vardı, yani piyasada resmen altın kalmadığı için hava parası ödeniyordu. Geçen hafta ise tam tersi oldu, dünyada en ucuz altın bizdeydi ve işçilik farkları eksi 250 dolara kadar geriledi."

Mevcut süreçteki maliyet artışlarına özellikle dikkat çeken uzman isim, yatırımcıları uyararak, "Ancak bugün o işçilikler tekrar yükseldi. Altın alacaklar normal fiyatın dışındaki bu işçilik maliyetlerine çok dikkat etmeli. Yoksa yüksek maliyetle alım yaparlar. Ancak Orta Doğu'daki bu savaş süreci devam ettikçe, altın tarafındaki her baskılanmayı ve geri çekilmeyi kesin bir alım fırsatı olarak görmeye devam ediyoruz." dedi.

GRAM ALTIN İÇİN KRİTİK SEVİYELER VE TARİHLER

Küresel çapta merkez bankalarının altın talebinin tüm hızıyla devam ettiğini belirten İslam Memiş, piyasadaki fiyat baskılamasının geçici olduğunu dile getirdi. Finansal sistemin uzun vadeli sonuçlarına dair tahminlerini paylaşan analist, "Şu anda piyasalarda bir istikrar yok ve bu durum riskleri beraberinde getiriyor. Aslında bir noktada emtia tarafında dananın kuyruğu kopacak. Şu an karşımızda savaşın maliyetini bir noktada sistemden çıkaran bir yapı var. Tabiri caizse Amerika ve İsrail'in dipten mal topladığı, Çin’in ve diğer Merkez Bankalarının alımlarını hızla sürdürdüğü bir süreçten geçiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yatırımcıların merakla beklediği yıl sonu hedeflerine de değinen Memiş, rakamlar üzerindeki iddialı öngörüsünü yineleyerek açıklamalarını şöyle noktaladı:

"Yılbaşındaki öngörümüz arkasındayız: Özellikle Temmuz ve Ağustos aylarında 8.000 TL seviyesinin üzerine yerleşen bir gram altın göreceğiz. Yıl sonunda ise gram altında hedefimiz net olarak 10.000 TL seviyesidir."

NOT: Bu haberde yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Muhabir: Haber Merkezi