İran savaşı, Hindistan’da Diet Coke kıtlığına yol açtı. Ülkede yalnızca alüminyum kutularda satılan ürün, İran savaşı nedeniyle Körfez’den yapılan sevkiyatların gecikmesi sonucu alüminyum sıkıntısından etkilendi.

Körfez bölgesi, küresel alüminyum üretiminin yaklaşık %9’unu karşılıyor. Ancak Hürmüz Boğazı’nın fiilen kapanması nedeniyle bu üretimin önemli bir kısmı taşınamaz hale geldi. Hindistan’da çoğu gazlı içecek hem plastik şişe hem de kutuda satılırken, Diet Coke yalnızca kutu ambalajda bulunuyor. Boykot marka Coca-Cola’nın iki distribütörü, şirketin kutu kıtlığı nedeniyle bazı siparişleri karşılayamadığını veya ürünleri sınırlı şekilde dağıttığını bildirdi.

Reuters’a konuşan distribütörlerden Sanjay, “Sipariş veriyoruz ancak savaş nedeniyle tedarik sıkıntısı olduğu söyleniyor” dedi. Coca-Cola ise konuya ilişkin yorum yapmadı.

Hindistan, boykot Coca-Cola için önemli büyüme pazarlarından biri konumunda. Şirket, 2024-25 döneminde 50 milyar rupi (yaklaşık 533 milyon dolar) satış elde ederek son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Şekersiz ürünler ise büyüyen bir kategori olarak öne çıkıyor. Grand View Research verilerine göre Hindistan’daki düşük şekerli gıda ve içecek pazarı 2030’a kadar 4,7 milyar dolara ulaşacak.

Sektörden bir yetkili, Diet Coke kıtlığının ithal kutu sevkiyatlarının gecikmesinden kaynaklandığını belirtti. Ayrıca enerji krizi nedeniyle Hindistan’da kutu ve şişe üretim maliyetlerinin de arttığı ifade edildi. Yetkili, “Bir miktar üretim sürüyor ancak talep karşılanamadığı için dağıtım kısıtlanıyor” dedi.

Kuzeydeki Uttar Pradeş eyaletinde market işleten Ashish Saxena, Diet Coke siparişlerinin geciktiğini belirterek, “Eskiden siparişler 5-6 saat içinde gelirdi. Şimdi şirket, plastik şişede satılan Coke Zero’yu daha fazla ön plana çıkarıyor” dedi.

Muhabir: Mehmet Yaman