ABD Kongresi Araştırma Dairesi’nin yayımladığı rapor, İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı yürütülen savaş sırasında Amerikan ordusunun özellikle hava gücünde ağır kayıplar verdiğini ortaya koydu. Pentagon tahminlerine göre askeri operasyonların maliyeti 29 milyar dolara yükselirken, raporda onlarca savaş uçağının imha edildiği veya hasar aldığı kabul edildi.
12 Mayıs 2026’da gerçekleştirilen bir oturumda konuşan Savunma Bakanlığı Mali Kontrol Vekili Jules W. Hurst III, maliyetlerdeki büyük artışın önemli bölümünün “ekipmanların onarım ve değiştirme maliyetlerine ilişkin daha hassas hesaplamalardan kaynaklandığını” söyledi.
42 Amerikan uçağı imha edildi veya hasar aldı
Kongre Araştırma Dairesi’nin raporuna göre İran’a karşı savaş sırasında toplam 42 Amerikan uçağı ya imha edildi ya da hasar gördü.
Raporda, ABD’nin kayıpları arasında 4 adet “F-15E Strike Eagle” savaş uçağının tamamen imha edildiği, ayrıca bir “F-35A” savaş uçağının İran kara savunma ateşiyle hasar aldığı belirtildi.
Bunun yanında bir adet “A-10” saldırı uçağının yok edildiği, 7 adet “KC-135 Stratotanker” yakıt ikmal uçağının ise hedef alındığı ifade edildi. Bu uçaklardan ikisinin tamamen imha edildiği, beşinin ise hasar gördüğü aktarıldı.
Kayıpların etkisi değerlendiriliyor
Raporda, uçak kayıplarının “değiştirme, onarım ve bakım için planlanmamış maliyetlere yol açabileceği” vurgulandı. Bu kapsamda Kongre’nin, ek bütçe taleplerini onaylama, reddetme veya değiştirme seçeneğini değerlendirebileceği ifade edildi. Ayrıca savunma tedarik ve hazırlık hesaplarında yeni düzenlemelere gidilebileceği belirtildi.
Raporda şu değerlendirmeye de yer verildi:
“Bu ölçekteki uçak kayıplarının Savunma Bakanlığı’nın mevcut operasyonel ihtiyaçları karşılama kapasitesini, küresel askeri konuşlanmayı sürdürme gücünü ve beklenmedik krizlere müdahale yeteneğini nasıl etkileyeceği henüz net değildir.”
Özellikle sayıları sınırlı ve eskiyen bazı platformlardaki kayıpların ciddi risk oluşturabileceği belirtilirken, “E-3 Sentry” erken uyarı uçaklarının kaybının başka operasyon bölgelerinde kapasite boşluklarına yol açabileceği kaydedildi.
Arakçi: F-35 düşüren ilk güç biz olduk
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, söz konusu rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “İran’a karşı savaşın başlamasından aylar sonra ABD Kongresi milyarlarca dolar değerindeki onlarca uçağın kaybedildiğini kabul etti” dedi.
Arakçi, X platformundaki paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
“Silahlı kuvvetlerimiz, yoğun medya propagandasıyla öne çıkarılan F-35 savaş uçağını düşüren ilk güç olduğunu kanıtladı.”
İranlı Bakan ayrıca, savaşın yeniden başlaması halinde “çıkarılan dersler ve elde edilen yeni bilgi birikimi sayesinde daha fazla sürpriz yaşanacağını” söyledi.
ABD’li yetkili: İran Amerikan uçuş taktiklerini çözmüş olabilir
Daha önce New York Times gazetesine konuşan bir Amerikalı askeri yetkili de İran’ın, ABD savaş uçakları ve bombardıman uçaklarının uçuş düzenlerini analiz etmiş olabileceğini söylemişti. Yetkiliye göre İranlı komutanlar, Amerikan hava operasyonlarının uçuş modellerini inceledi.
ABD’li yetkili, geçen ay bir “F-15E” savaş uçağının düşürülmesi ve bir “F-35”in kara ateşiyle vurulmasının, Amerikan hava taktiklerinin büyük ölçüde öngörülebilir hale geldiğini gösterdiğini belirtti. Bu durumun İran’ın Amerikan hava saldırılarına karşı daha etkili savunma geliştirmesine imkan sağladığı ifade edildi.




