Rusya Devlet Başkanı Vladimir PutinUkrayna’daki askerî operasyonun gidişatına ilişkin düzenlenen bir brifingde, ülkenin ilk seri üretim Oreshnik hipersonik füze sisteminin Rus Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildiğini açıkladı.
Putin, Oreshnik füze sisteminin geçen Kasım ayında Ukrayna’daki bir askerî fabrikaya düzenlenen saldırıyla savaş ortamında test edildiğini belirtti. Füzenin nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip olduğu düşünülüyor. Ancak Putin daha önce, sistemin konvansiyonel versiyonunun bile düşük verimli bir nükleer patlamayla karşılaştırılabilecek ölçüde tahribat yaratabildiğini ifade etmişti.
Başkan Putin, geçen yıl başarıyla gerçekleştirilen saha testlerinin ardından Oreshnik sisteminin seri üretimini emretmişti. Şimdi ise ilk seri üretim füzeler tamamlandı ve resmî olarak orduya teslim edildi.
Putin ayrıca, bu füze sistemlerinin Belarus’a tedarik edilmesi konusunun yıl sonuna kadar netleşmesini beklediklerini, Rus ve Belaruslu uzmanların sistemin konuşlandırılacağı sahaların hazırlanması için birlikte çalıştıklarını belirtti.
Donetsk bölgesinde stratejik öneme sahip olan Çasov Yar’ın Rus güçlerince ele geçirilmesine de değinen Putin, Moskova’nın başka bir ülkenin toprağını değil, kendi topraklarını geri aldığını savundu.
Putin, konuşmasında Rusya’nın müzakereye açık duruşunu yineledi: “Barışa yönelik bir istek temelinde olduğu sürece, müzakereler her zaman gerekli ve önemlidir,” dedi.





