Güney Yarım Küre’de yaz mevsiminin yaşandığı Avustralya, 2026 yılına şiddetli orman yangınlarıyla başladı. Ülkenin güneydoğusunda yer alan Victoria eyaletinde etkili olan yangınlar hızla büyürken, yetkililer yangınların kontrol altına alınmasının haftalar sürebileceğini açıkladı. Sıcaklığın 40 dereceye yaklaştığı bölgede “afet durumu” ilan edildi.
Victoria’da şimdiye kadar yaklaşık 350 bin hektar alanın kül olduğu, 300’den fazla yapının yandığı ve binlerce kişinin elektrik ile su kesintileriyle karşı karşıya kaldığı bildirildi. Bölgede parça parça 30’dan fazla aktif yangın bulunduğu, en büyük yangının ise Longwood kenti yakınlarında çıktığı ve 130 bin hektarlık alanı yok ettiği belirtildi. Longwood çevresindeki yangınlarda can kaybı yaşandığı ifade edilirken, ölü sayısına ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Yangınların, Victoria’nın komşu eyaleti Yeni Güney Galler sınırına doğru da yayılmaya başladığı bildirildi. Yetkililer, 70’i aşkın hava aracıyla müdahale edildiğini açıklarken, eyaletin en büyük kenti Melbourne’ün yoğun duman nedeniyle ciddi hava kirliliğine maruz kaldığı kaydedildi. İtfaiye yetkilileri ise koşulların son derece elverişsiz olduğunu ve yangınların tamamen kontrol altına alınmasının haftalar alabileceğini vurguladı.
Ülkede yangınla mücadele seferberliği başlatılırken, ormanlık alanlarda ve yangından etkilenen bölgelerde yaşayan binlerce hayvanın da telef olduğu ifade ediliyor.





