• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Tarihte bugün: 4 Şubat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

4 ŞUBAT 1348: Ünlü İslam alimi ve tarihçi Zehebi vefat etti. Asıl adı Muhammed bin Osman bin Kaymaz bin Abdullah olan Zehebi, babasının kuyumculuk yapmasından dolayı Zehebi lakabıyla anılmış ve tanınmıştır.

1871: Ruslara karşı verdiği mücadele ile bilinen Şeyh Şamil vefat etti. Tam 32 yıl, gecesi ve gündüzüyle, yazı ve kışıyla cihad eden şeyh şamil, en zor şartlarda bile mücadelesine zerre kara leke sürdürmemiştir.

1926: İskilipli Atıf Hoca, Şapka Kanunu çıkmadan önce kaleme aldığı kitabı gerekçe gösterilerek hukuksuz bir şekilde idam edilerek şehid edildi. Atıf Hoca'nın idam kararını işittiğinde son sözleri şu olmuştur; “Zalim ve katillerle elbette mahşer günü hesaplaşacağız!"

1931: Menemen olaylarından dolayı, bu olaylarla hiçbir ilgisi olmadığı halde yargılanan ve idama mahkûm edilen ve yaşı ilerlemiş olduğundan hakkındaki idam kararı resmen infaz edilmeyen Şeyh Esad Erbilli hastanede zehirlenerek şehit edildi.

1947: Hatay ilinde yer adlarının Türkçeleştirilmesine karar verildi.

1948: Valilik ve belediye başkanlığının ayrılmasına ilişkin kanun kabul edildi.

1964: 20-21 Mayıs olayları sanıklarından Talat Aydemir, Fethi Gürcan, Osman Deniz ve Erol Dinçer'in ölüm cezaları, Meclis'te onaylandı. Talat Aydemir, 20 Mayıs 1963'de Anayasada öngörülen reformlar yapılmadığı gerekçesiyle darbe girişiminde bulunmuş, ancak başarılı olamamıştır.

1982: Yirmi iki il merkezinde bölge idare mahkemeleri kuruldu.

1985: Başbakan Turgut Özal resmi bir ziyaret için Cezayir'e gitti. Cezayir'i ziyaret eden ilk Türkiye başbakanı olan Turgut Özal, 27 yıl önce 1958'de Cezayir'in bağımsızlık önergesinin Birleşmiş Milletlerde onaylanması sırasında, o zamanki Hükümetin çekimser oy kullanmasından dolayı Cezayir'den özür diledi.

1997: Sincan Belediyesi'nin 2 Şubat'ta düzenlediği "Kudüs Gecesi"nin ardından, 15 tank ve 20 askeri zırhlı personel taşıyıcısı, Sincan'dan geçerek Yenikent'teki tatbikat alanına gitti. Sincan’da tanklar yürümesi Türkiye siyaset tarihine bir utanç olarak girdi.

2000: Dışişleri Bakanı İsmail Cem, Yunanistan'a gitti. Cem, 40 yıl sonra Yunanistan'ı resmen ziyaret eden ilk Türkiye Dışişleri Bakanı oldu.

2008: Aileleri tarafından satılan yüzlerce çocuğun, çeteler tarafından Afrika'dan kaçak yollarla İngiltere'ye getirildiği ve burada "modern köle" olarak çalıştırıldıkları ortaya çıktı.

2010: İçişleri Bakanlığı, askere toplumsal olaylara müdahale yetkisi veren EMASYA protokolünün ortak imzayla yürürlükten kaldırıldığını açıkladı. EMASYA yani Emniyet-Asker Yardımlaşma Protokolü, Genelkurmay Başkanlığı ile İçişleri Bakanlığı arasında 7 Temmuz 1997 tarihinde 28 Şubat sürecinde imzalanmıştı. Bu protokol ile asker, kendisinin gerekli gördüğü durumlarda izin almadan toplumsal olaylara müdahale etme yetkisini kazanmıştı.

2017: ABD Başkanı Donald Trump'ın 7 ülke için aldığı vize yasağı kararının ardından 60 bin civarında kişinin vizesi iptal edildi.

2018: Emperyalist ABD’nin, Kudüs’ü işgalcilerin sözde "başkenti" olarak tanımasının ardından İttihad'ul ulema öncülüğünde, Kudüs’ün İslam dünyasındaki önemini belirtmek amacıyla bölge âlimlerinin katılımıyla geniş kapsamlı 'Kudüs ve mesuliyetimiz' paneli, âlim, kanaat önderleri ve yazarların yoğun katılımıyla gerçekleşti.

2019: Siyonist İşgalciler, abluka altındaki Gazze sınırında 65 kilometre uzunluğunda 6 metre yüksekliğinde metal duvar inşasına başladı.

2020: TÜRKİYE'NİN ADRESE DAYALI NÜFUS KAYIT SİSTEMİ SONUÇLARINA GÖRE 2019 NÜFUSU BELLİ OLDU. NÜFUS BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE 1 MİLYON 151 BİN 115 KİŞİ ARTARAK 83 MİLYON 154 BİN 997 KİŞİYE ULAŞTI.

2020: VAN'IN BAHÇESARAY İLÇESİNDE AKŞAM SAATLERİNDE YOLCU MİNİBÜSÜ ÇIĞ ALTINDA KALDI. 5 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ. ÇIĞ ALTINDA KALAN 2 KİŞİ İÇİN ARAMA KURTARMA ÇALIŞMASI BAŞLATILDI. ARAMA BÖLGESİNDE İKİNCİ BİR ÇIĞ FELAKETİ YAŞANDI. ARAMA KURTARMA EKİPLERİ BÜYÜK ÇIĞIN ALTINDA KALDI. İKİNCİ ÇIĞ FELAKETİNDE 36 KİŞİ ÖNCEKİ GÜN HAYATINI KAYBEDENLERLE BİRLİKTE 41 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ. ONLARCA KİŞİ DE YARALANDI.

Bu haberler de ilginizi çekebilir