• DOLAR 34.593
  • EURO 36.252
  • ALTIN 2993.811
  • ...
Depremzedelere yardım eli uzatanlar asrın felaketini anlattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi, Şanlıurfa başta olmak üzere çevre illerde büyük yıkımlar yaşattı.

Asrın Felaketi diye adlandırılan,7 ve 7,6 büyüklüğündeki 2 büyük depremlerden Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Adıyaman, Malatya ve Hatay ciddi anlamda etkilendi.

Asrın felaketinde depremin ilk saatinden itibaren faaliyet yürüten yardım kuruluşları, depremzedelere umut oldu.

Umut Kervanı Vakfı 2. Bölge Koordinatörü Mehmet Faik Doğan ve Şanlıurfa Umut Kervanı Derneği Başkanı Mahmut Çelik, 6 Şubat'ta yaşadıklarını İLKHA'ya anlattı.

"Sivil toplum kuruluşun misyonu, amacı ya da etkisi çok fazla olmalı"

Asrın felaketinden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini ileterek sözlerine başlayan Doğan, "Rabbim böyle bela musibet ve afetleri bir daha göstermesin. Gerçekten de büyük bir felaketti fakat böyle bir felaket olduğu vakitte Rabbim el uzatacak, yardımcı olacak kişi ve hayırseverlerin eksiklerini de vermesin; çünkü deprem günü ve sonrasındaki gelişen mağduriyetler bize onu gösterdi ki gerçekten de sivil toplum kuruluşun misyonu, amacı ya da etkisi çok fazla olmalı ve oldu da. Eksikliği olmuş olması gerçekten ciddi mağduriyetlere sebebiyet verecekti çünkü asrın felaketi dediğimiz bir felaket oldu. Hükümetin ya da devletin tek başına yetmediği bir durum oluştu." dedi.

"Vatandaşlarımızın mağduriyetlerini gücümüz nispetinde gidermeye çalıştık"

Umut Kervanı Vakfı 2. Bölge Koordinatörü Mehmet Faik Doğan

Vakıf olarak depremde insani yardımın yanı sıra arama kurtarma çalışmalarına da destek verdiklerini belirten Doğan, "Bizler de acizane Umut Kervanı olarak depremin ilk saatinden itibaren fark eder etmez hemen sahaya ekibimizle beraber olmak üzere öncelikle Adıyaman'a gittik. Adıyaman'da hem insani yardım hem de arama kurtarma faaliyetlerinde bulunduk. Elhamdülillah can kurtardığımız da oldu, üzüntü yaşadığımız hususlar da oldu. Cansız şekilde kurtardığımız vefat eden vatandaşlarımızdan da bir kesim vardı. Onları da kurtarmaya vakıf olduk ve vatandaşlarımızın mağduriyetlerini de gücümüz nispetinde gidermeye çalıştık. Bugün değerlendirecek olsak o günü, diyoruz elhamdülillah iyi ki yapmışız, iyi ki gitmişiz, iyi ki onlara bir el olmuşuz, iyi ki bir umutmuşuz, iyi ki gidip acısına ortak olmuşuz. Ramazan Bayramı'na kadar biz bizzat sahada deprem bölgesinin tamamı olmak üzere sıcak yemek ve aynı zamanda farklı muhtelif ev eşyaları dediğimiz malzemelerde yardımcı olduk. İlk günlerde sıcak yemek, battaniye, çadır ve benzeri hususlarda sonradan yavaş yavaş ihtiyaçlar geliştikçe farklı ihtiyaç kalemleri ortaya çıktıkça bu hususta biz vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalıştık." diye konuştu.

"Depremzedelerin artık bir uğraşın içerisine girmeleri gerektiği kanaati hasıl oldu"

Depremzedelerin üzerindeki psikolojik sorunları atlatmaları için aşevini kaldırdıklarını fakat yardımların sürdüğünü ifade eden Doğan, "Deprem bölgesinde çadırımızı kaldırmışız ama faaliyetlerimiz sürmektedir, devam etmektedir. Hala orada yardım dağıtıyoruz, hala depremzedelere imkânımız ölçüsünde elimizi uzatmaya çalışıyoruz. Mesela bu kışın girişi ile beraber biz deprem bölgesinde kışlık giyim yardımında bulunduk ve aynı zamanda şu an deprem bölgesinde gıda dağıtımımız hala devam ediyor. Özellikle bayramdan sonra aşevini kapatmamızın sebebi de artık depremzedelerin üzerindeki psikolojik sorunları atmalarını istedik. Deprem bölgesindeki esnaflarla, kanaat önderleriyle yaptığımız istişarelerle de depremzedelerin artık bir uğraşın içerisine girmeleri gerektiği kanaati hasıl oldu. Bu sebepten dolayı biz aşevini kaldırdık ama yardımlarımız devam ediyor. Biz burada aşı pişirmeyelim, aşlar artık çadırlarda, konteynırlerde, evlerde pişsin. Şu anda da elhamdülillah öyle bir durumdadır ve yardımlarımız da sürdürüyoruz devam ediyoruz." şeklinde konuştu.

"Onlara ulaştığımızda üç kişi sağ kalmıştı, iki kişi vefat etmişti"

Depremde en çok etkilendiği olayı anlatan Doğan, "Yarın mahşerde Allah azze celle kendi katında kabul edeceği amellerden birisi de inşallah odur diye düşünüyoruz; çünkü kimsenin olmadığı bir yerde sizi gidip bunlara el uzatmışsınız. Vakıf olduğumuz maalesef acı olaylar da oldu. Gerek kurtarabildiğimiz ailelerden gerekse kurtaramadığımız aileler hususunda söylüyorum. Mesela bizim Adıyaman Umut Kervanı Temsilcisinin de evi biliyorsunuz enkaz altında kaldı, ailece vefat ettiler. Allah onlara rahmet eylesin. Hemen yanı başındaki binada da bir aile içerisindeydi; bir kadın, birkaç çocuğuyla beraber içindeydi. Seslerini işitiyorduk, konuşabiliyorduk fakat ulaşım noktasında biraz bina yan yattığı için ciddi sıkıntı vardı. O aile 2-3 gün sonra çıkarıldı. Yanındaki çocuklardan kimisi darbe yemişti. İz bırakanlardan birisi buydu. Yanı başımızda bir otel vardı, biz ilk gün arama kurtarma yaptığımız binanın yanında hemen otel vardı. Orada da gençler kalıyordu. İlk gün 5 kişini sesi geliyordu ancak ikinci gün onlara ulaşabildik. İkinci gün onlara ulaştığımızda üç kişi sağ kalmıştı, iki kişi vefat etmişti. Eğer gücümüz yetseydi, eğer biraz daha imkânımız geniş olsaydı ya da arama kurtarma ekiplerimiz daha geniş olsaydı, daha profesyonel bir çalışma olsaydı muhtemelen daha çok can kurtarmış olacaktık." dedi.

"İnşallah profesyonel bir şekilde sahaya çıkacağız"

Umut Kervanının arama kurtarma ekibi hakkında bilgi veren Doğan, "Bu deprem ile beraber Umut Kervanı olarak arama kurtarmanın da olması gerektiğini, Umut Kervanı bünyesinde böyle bir ekibin de oluşması gerektiği kanaati hasıl oldu. Onun için şu anda bütün illerimizdeki Umut Kervanı şubelerimiz ya da temsilcilerimizle koordineli halde arama kurtarma ekiplerini oluşturuyoruz. Eğitimlerini şu an alıyorlar, şu an Şanlıurfa arama kurtarma ekibimiz eğitimlerini aldılar, henüz sertifikalarını almadı ama eğitimlerini aldılar. İnşallah kısa sürede akredite olmak için de başvuruda bulunacağız. Bu vesileyle Allah muhafaza yarın öbür gün herhangi bir doğal afet ya da bir deprem olduğu vakitte inşallah biraz daha profesyonel bir şekilde sahaya çıkacağız ve vatandaşlarımıza bu noktada hizmet vereceğiz." ifadelerini kullandı.

"6 Şubat depremi gerçekten çok büyük bir depremdi"

Şanlıurfa Umut Kervanı Derneği Başkanı Mahmut Çelik

Şanlıurfa Umut Kervanı Derneği Başkanı Mahmut Çelik ise asrın felaketinde kentte yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Adıyaman, Malatya, Maraş ve Hatay'daki durumun kendisini çok etkilediğini vurgulayan Çelik, "6 Şubat deyince gerçekten bizim aklımıza insanlığın zihnine, asrın felaketi dediğimiz çok büyük, belki Türkiye’de hatta dünyada benzeri görülmemiş bir deprem geliyor. Allahu Teala bir daha kimseye göstermesin. Bu vesileyle vefat eden yaklaşık 50 bini üzerinde vatandaşımızı rahmetle anıyoruz. Yaralılara da acil şifalar diliyoruz. 6 Şubat depremi gerçekten çok büyük bir depremdi. Türkiye’de benzeri görülmemiş bir deprem yaşadık. 11 il etkiledi, bunun içinde Şanlıurfa’da vardı ama elhamdülillah Şanlıurfa çok çabuk toparlandı. Gerek devlet gerek STK'larla birlikte Urfa çabuk toparlandı. Üzerimize en büyük derin izler bırakan 4 ilimiz vardı, onlar çok büyük hasar görmüştü; Adıyaman, Malatya, Maraş ve Hatay'da çok büyük yıkımlar oldu. Üzerimizde büyük derin izler bıraktı. Gerçekten çok büyük bir felaketti." diye konuştu.

"Deprem sadece bizi değil herkesin üzerinde büyük bir etki bırakmıştır"

Depremde yaptıkları faaliyetlerden bahseden Çelik, "Şanlıurfa’da öncelikle depremin sabahında enkaza gittiğimizde vatandaşlara kumanya dağıtımında bulunduk, sıcak çorba, yemek dağıtımında bulunduk ama daha sonra bölgedeki kardeşlerimizle diyaloğa geçtiğimizde baktık ki Adıyaman'da yıkım daha fazladır, bu sefer biz Şanlıurfa’da 2-3 tane ekiple hareket ettik. Deprem sadece bizi değil herkesin üzerinde büyük bir etki bırakmıştır çünkü büyük bir felaketti. Depremde özellikle Adıyaman'da biz o felaketi, o yıkımı duyduğumuzda gerek Urfa’dan gerek Siverekt'e ekiplerimizi hemen gönderdik. Amacımız orada gidip deprem bölgesinde sıcak çorba, yemek dağıtmaktı ama ekiplerimizin oraya gönderdiğinde ekibimiz kendisi direk kendi enkazın ortasında buldu. Her yer yıkılmış, her taraf enkazdı. Enkazın içinde sesler geliyordu, enkazın başında duran vatandaşlarımız yardım bekliyordu. Dolayısıyla biz orada bu sefer yardım dağıtımı değil kendimizi mecburen arama kurtarma içinde bulduk." ifadelerini kullandı.

"Bazen 70- 80 bin kişiye ulaşan sıcak yemek dağıtıyorduk"

Çelik son olarak şunları aktardı:

"Oradaki o yıkımı, o mağduriyeti görünce Umut Kervanı olarak bir de Umut Kervanı Vakfı ile beraber çalışmalara başladık. Gerek Urfa'dan gerek de bölgede gelen yardımları koordineli bir şekilde bölgeye dağıtmaya çalıştık. Hem bölgelerinden; Adıyaman, Malatya Maraş ve Hatay’da 8 tane aşevi kurduk ve 7 tane aşevinden bazen 70- 80 bin kişiye ulaşan sıcak yemek dağıtıyorduk. Diyarbakır, Urfa ve Adana olmak üzere lojistik depo kurduk.  Nerede ihtiyaç varsa lojistik depolarımızla karşılıyorduk. Buralarda aşevi kurduk, bunun yanında da sosyal market kurduk." (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir