Psikolog Özçelik: Sınırsızlık ve kontrolsüzlük teknoloji bağımlılığına neden olur
Okulların tatil olduğu süreçte çocukların internet ortamına fazla zaman geçirmemeleri adına yapılması gerekenleri anlatan Psikolog Elif Özçelik, Teknolojiden soyutlamak mümkün değil ama sınırlandırmak mümkün. Sınırsızlık ve kontrolsüzlük teknoloji bağımlılığına neden olur." dedi.
Uzmanlar, okulların tatil olmasını fırsat bilerek teknolojik aletler ve sanal ortamda çokça zaman geçirme yöneliminde olan çocuklara ve ailelerine teknoloji bağımlılığına karşı uyarıyor.
Tatil sürecinde çocukların teknoloji ile fazla zaman geçirmemeleri ve farklı etkinliklere yönlendirilmesine ilişkin İLKHA muhabirine konuşan Psikolog Elif Özçelik, çocukların internet ve teknolojiden tamamen uzaklaştırılmasının mümkün olmadığını ancak yaşa göre belirli sınırlamalar getirilebileceğini ifade etti.
"Çocuğumuzu düzeltmeden önce kendimizi düzeltmemiz gerekiyor"
İlkokul çocuklarına günlük 45, ortaokul çocuklarına bir saat, lise çağındakiler için 1,5 saat şeklinde sınırlandırılma yapılabileceğini belirten Özçelik, "Bu durum her çocuk için geçerli olmayabilir. Bunlar bizim genel söylediğimiz sürelerdir. Ebeveyn, çocuğun kişisel özelliklerine göre azaltabilir veya biraz daha arttırabilir. Bu çocuklar arasındaki ihtiyaca göre değişebilir. Ebeveyn çocuğu doğru yönlendirmeli. Yani teknolojinin olumlu ve faydalı yönlerine yönlendirmesi gerekiyor. Çocuk, yaşına göre kodlama eğitimi, resim veya İngilizce öğrenebilir, tarihe ve belgesellere ilgisi varsa internette buna ilişkin içeriklere ulaşabilir. Burada ebeveynin yönlendirilmesi çok önemli. Tamamıyla çocuğu teknolojiden koparmak mümkün değil. Yapmamız gereken çocuklarımızı doğru şekilde yönlendirmemiz. Bizler, çocuklarımıza bunları oku, bunları izli deyip de eğer yanlarına gelip sosyal medyada takılıyor veya online oyunlar oynuyorsak söylediklerimiz ile yaptıklarımız arasında bir tezat olacaktır. Yaptıklarımız ve söylediklerimiz arasında bir tutarlılık olmalı. Çocuğumuzu düzeltmeden önce kendimizi düzeltmemiz gerekiyor. Çocuk, faydalı ve iyi yönlerini alsın dediğimizde, 'çocuklar sınırsız bir şekilde oynasın' anlamına gelmiyor. Bunun faydalarını yönlerini alırken de bir süre olması gerekiyor. Biraz önce de dediğimiz gibi sınırsızlık ve kontrolsüzlük, teknoloji bağımlılığına neden olur. Bunun için kesinlikle yapmamız gereken bir süre belirlemektir." diye konuştu.
"Bazı oyun ve videolar çocukların gelişimine uygun değil"
Ebeveynlerin çocuklarıyla ilgilenmesinin üzerlerinde olumlu etki bırakacağını vurgulayan Özçelik, "Çocuk, teknoloji ile zaman geçirdiğinde aile de ona eşlik etmeli. Çocuk oyun oynarken veya video izlerken ebeveyn de onunla beraber izlemeli onun ne yaptığına bakması gerekir. Aynı zamanda bu çocuğun gözünde 'annem ve babam bana değer veriyor benimle ilgileniyor, neyi izlediğimi ne yaptığımı merak ediyor' diye düşünmesine ve bu anlamda kendisini değerli hissetmesine vesile olur. Böyle bir gerçeklik var ki, bazı oyun ve videolar çocukların gelişimine uygun değil. Güvenlik açısından da hiç uygun değil. Çocuğumuzun güvenliği ve gelişimi için buna dikkat etmemiz gerekir." şeklinde konuştu.
Özçelik, "Eğer çocuklarımız futbol, basketbol veya voleybolu seviyorsa çocuklarımızı buna yönlendirmeliyiz. Belediyelerin bununla ilgili çok güzel çalışmaları var. Eğer çocuğumuzun bir hobisi varsa bununla ilgili kurslara götürebiliriz. Böyle yaparsak çocuğumuzu tabletten, telefondan, teknolojiden biraz uzaklaştırmış oluruz." dedi.
Çocuklar için evde alternatif ne tür etkinlikler yapılabilir?
Çocukların internet ortamında fazla zaman geçirmemeleri adına ebeveynlerin evde yapabilecekleri etkinliklerle ilgili de bilgi veren Özçelik, son olarak şu ifadeleri kullandı:
"Çocuğumuza yapboz, satranç veya boyama kitleri alabilir ve beraber oynayabiliriz. Bunları yaparken çocuğumuza görev bilinci görev bilinci ile yaptırmamalıyız. Örneğin çocuğumuza kapat şu televizyonu, kapat şu telefonu, gel buraya, böyle yapalım dersek çocuğumuz bundan keyif almaz. Söylediklerimizi yapmak istemez. Bunu söylerken eğlenceli ve keyifli hale getirmek çok önemli." (İLKHA)