• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Avukat Zaman: Sosyal medya dolandırıcılığının acilen önüne geçilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dolandırıcılık yöntemlerinin her geçen gün arttığını, sosyal medya üzerinden yapılan dolandırıcılığın ise revaçta olduğunu ifade eden Zaman, vatandaşların yanı sıra hakim, savcı ve avukatların, profesörlerin bile dolandırıldıklarına şahit olduklarını vurguladı.

Dolandırıcıların bir türlü izine rastlanamamasından dolayı dolandırıcılık faaliyetlerinin artırdığını belirten Zaman, bankaların güvenlik zafiyetlerini kapatması, siber suçlarla ise etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini kaydetti.

"Vatandaşların banka hesap bilgileri kopyalanıyor"

Son zamanlarda çeşitli dolandırıcılık yöntemleriyle vatandaşların çok büyük mağduriyetler yaşadığını dile getiren Zaman, "Bu mağduriyetlerin altında insanların hiçbir şekilde tahayyül edemeyeceği dolandırıcılık yöntemleri yatmaktadır. Bu dolandırıcılık yöntemlerinin şu an en revaçta olanlardan bir tanesi sosyal medya dolandırıcılığıdır. Özellikle insanlar sosyal medya hesaplarında sponsorlu içeriklere tıklayarak bilgileri kopyalanmakta veya bu yolla vatandaşların bilgisayar, telefonlarına virüs bulaşmaktadır. Bu virüs ile beraber kişilerin mobil bankacılık ve banka hesap bilgileri kopyalanmaktadır." dedi.

"Adliyeye gelenlerin sayısı fazlalaştı"

Özellikle son zamanlarda vatandaşların sosyal medya hesabında sponsorlu içeriklere tıklayarak mağduriyetler yaşadıklarını ifade eden Zaman, "Bazen de şöyle hususları gördük; Resmi hesapların veya güvenilir web sitelerin birebir benzerlerini yaparak vatandaşların bu şekilde aldatıldığına şahit olduk. Özellikle online satış sitelerinde ve e-ticaret sitlerinin birebir kopyaları yapılarak o kişilerin bir anlık hatasıyla bütün banka hesaplarının boşaltılabildiğine de şahit olduk. Bu hususla alakalı özellikle adliyelere düşen, mağduriyet yaşayan vatandaşların sayısı azımsanmayacak kadar fazlalaştı." diye konuştu.

"Dolandırıcıların bulunamaması dolandırıcılık faaliyetlerini artırıyor"

Dolandırıcılık faaliyetleriyle alakalı bankaların gerekli önlemleri almadığını, siber suçlarla ilgili yeterli inceleme yapılmadığını vurgulayan Zaman şöyle devam etti:

"Bu dolandırıcılık faaliyetlerini yapan kişilerin ana membaına ulaşılamadığı kanaatindeyiz. Bu sebepten ötürü sosyal medya dolandırıcılıklarının da arttığı ve daha da artmaya devam ettiği kanaatindeyiz. Nitekim son zamanlarda sosyal medya üzerinden dolandırılan sadece sıradan vatandaşlar değil; Avukatlar, hakimler, profesörler, savcılar veya makam sahibi kişilerin bile bu hususta dolandırıldıklarına şahit olduk ve bu dolandırıcılık faaliyetlerini yapan kişilerin cüret aldığı husus kendi izlerinin bulunamamasıdır. Bu kişilerin izine rastlanamadığı için de ne yazık ki bu kişiler dolandırıcılık faaliyetlerine devam etmektedir."

"Bankalar güvenlik açıklarını kapatmalı, asıl suçlular bulunmalı"

Sorunun köküne inilmesi gerektiğini belirten Zaman, "Ayrıca bankalarda güvenlik zafiyetlerini bir an önce kapatmaları ve bankaların bu güvenlik açıklarını kapatıp vatandaşların mağduriyetlerini engellemesi gerekmektedir. Unutulmamalıdır ki yapılan her suç kendi içerinde bir delil barındırır. Bu yüzden bu kişiler her ne kadar izlerine ulaşılamayacak şekilde bu faaliyetleri yürütüyor olsalar dahi dolandırıcılık fiillerinin içerisinde bazı deliller mevcuttur. Siber suçların bu delilleri bulup bu kişilerin ana membaındaki asıl kişilerin bulunması gerektiğini kendilerine hatırlatmak isterim." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir