BM Genel Sekreteri Guterres'ten batı ülkelerine "UNRWA" çağrısı
Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, UNRWA'nın Gazze'deki insani yardım çalışmalarının belkemiği olduğunu vurgulayarak fon akışını durduran üye batı ülkelerine kendilerini desteklemeleri çağrısında bulundu.
Guterres, Birleşmiş Milletler Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi'nin 2024 Açılış Toplantısı'nda konuştu.
Çatışmalarda hiçbir tarafın uluslararası hukukun üstünde olmadığını ve Uluslararası Adalet Divanı'nın kararlarına bağlı kalınması gerektiğini vurgulayan Guterres, Gazze'de son 120 günde yaşanan ölüm, yıkım, yerinden edilme, açlık ve kayıpların "insanlık ve ortak bilinç için bir utanç" olduğunu kaydetti.
Guterres, "Siviller ve koruma altındaki personeli öldüren, yaralayan, sivil altyapıyı yok eden saldırıların devam etmesinden dehşete düşüyorum. Yaklaşık 1,7 milyon kişi yerinden edildi ve dönecek evlerinin olup olmadığını bilmiyoruz." dedi.
Çatışmada hiçbir tarafın uluslararası hukukun üstünde olmadığını vurgulayan Guterres, "Uluslararası insancıl hukuk ile ayrım gözetme, orantılılık ve saldırıda önlem alma ilkeleri her zaman gözetilmelidir. Aynı zamanda Uluslararası Adalet Divanının bağlayıcı kararlarına uyulması gerekmektedir." diye ekledi.
Guterres, "Dün UNRWA'nın önde gelen bağışçılarıyla toplantı yapıp endişelerimizi dile getirdik. UNRWA'nın kilit öneme sahip çalışmalarının sürmesi gerektiğinin altını çizdik. UNRWA Gazze'deki insani yardım çalışmalarının omurgasıdır. Tüm üye ülkelere, UNRWA'nın hayat kurtaran faaliyetlerini sürdürmesi için destek vermeye çağırıyorum. Gazze'de insani yardım sistemi çökmeye yakın." diye konuştu.
Gazze'de 2,2 milyon insanın yaşadığı insanlık dışı koşullardan duyduğu derin endişeyi dile getiren Guterres, acil insani ateşkes çağrısını yineledi ve Batı Şeria'da Filistinlilere karşı "yerleşimci şiddet konusundaki endişesini" dile getirerek, tüm bu şiddetin durması ve sorumluların hesap vermesi gerektiğini kaydetti.
Geçtiğimiz günlerde, işgalci rejimin, çalışanlarının geçen 7 Ekim'deki Aksa Tufanı harakatına katıldığı yönündeki iddialarının ardından 18 ülke, Gazze Şeridi'ndeki Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'na (UNRWA) sağlanan fonun askıya alındığını duyurmuştu.
İşgalin bahanesini ilk olarak ABD kabul etti ve onu Kanada, Avustralya, Japonya, İtalya, İngiltere, Finlandiya, Almanya, Hollanda, Fransa, İsviçre, Avusturya, İsveç, Yeni Zelanda, İzlanda, Romanya, Estonya, İsveç izledi. (İLKHA)