Soykırım davasını açan Güney Afrika cephesinden karar sonrası ilk mesaj: Dönüm noktası
Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor, siyonist rejime yönelik ihtiyati tedbir kararının ardından Adalet Divanı önünde açıklama yaptı. Pandor, "İsrail'in çok güçlü dostları var" diyerek ABD'ye mesaj verdi, "karar önemli bir dönüm noktası" dedi.
Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın Gazze'deki katliamı nedeniyle siyonist rejime karşı açtığı soykırım davasında ara kararı açıkladı. Mahkeme, siyonist rejimin davanın reddedilmesi talebini kabul etmedi. Böylece siyonist rejim, soykırım suçlamasıyla esastan yargılanacak.
Filistin ve Güney Afrika heyetleri kararı olumlu karşıladı. Güney Afrika Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Naledi Pandor, Lahey Adalet Divanı önünde karar sonrası konuştu.
Pandor, Uluslararası Adalet Divanı'nın soykırım davası kararından memnun olduklarını ifade etti.
Naledi Pandor, ''Mahkeme bu noktada adımlar atacaktır. Soykırım ile mücadele kararını çok iyi okumak lazım. Burada soykırım yapıldı mı, yapılmadı mı? Bununla ilgili araştırma yapılmadı ancak, ben verilmiş talimatlardan çok memnunum. Benim endişem mahkeme başkanı bu kararı okurken raporlara atıfta bulundu ve bu atıflar gösteriyor ki uluslararası izleme bu noktada gereklidir. İsrail devleti 1 ay içerisinde rapor verecek bu raporları bekliyor olacağız, takip edeceğiz.
Mahkeme soykırım iddiası gerçekleşti mi gerçekleşmedi mi, buna bakmadı henüz, Şu anda mahkemenin söylediği karar şu, ihtiyati tedbir için gerekli bütün durumlar mevcut ve makul sebepler var. Dolayısıyla bu noktada soykırım sonunda ortaya koyulursa buna yardım ve yataklık eden ülkenin sorumluluğu tabii olacak.
Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkının hayatının korunması için gerekeni yaptık. Uluslararası Adalet Divanı'nın kararı hukukun üstünlüğü adına kesin bir zafer ve Filistin halkının adalet arayışında önemli bir dönüm noktasıdır. Gazze'de kesin bir ateşkes uygulanmadan Uluslararası Adalet Divanı'nın hükmü uygulanmaz. Zira İsrail'in çok güçlü dostları var. Mahkemenin Gazze'de ateşkes kararı vermesini isterdik. İsrail'i uluslararası hukuka uymaya çağırmalıyız.
Biz Güney Afrika olarak harekete geçtik. Birleşmiş Milletler de bu kararın takipçisi olmalıdır. Olacaktır da. Küresel camia şu mesajı anlamalı. Çatışmaları çözmek için silaha davranmamak lazım. Barışçıl yöntemlerle çözülmeli bu mesaj verilmeli.
GÜNEY AFRİKA OLARAK FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ
Soykırım kararında devletler muhatap alınıyor. Ben Hamas'a da rehineleri serbest bırakmalılar, bunu söylemek istiyorum.
Benim umudum şu, süreci iki devletli bir çözüme götürme aşamasında sağlam bir adım atmış olduk. Hepimiz uluslararası hukuka saygı duymak zorundayız. İsrail bu kararları uygularsa gelecek için hepimize umut verecektir. İsrail'i bu kararlar uymaya davet etmek durumundayız.
Her gün katledilen Gazze halkının artık hiçbir şeyi kalmadı. Bu insanların hakkını savunmak durumundasınız. Filistin halkının yanındayız. Hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmayın biz Güney Afrika olarak Filistin halkının yanındayız.'' dedi.