• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Çin: NATO her yeri karıştırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin Savunma Bakanlığı sözcüsü Wu Qian bugün basına yaptığı açıklamada, NATO'nun kuruluşundan bu yana Asya'ya kaos yayan bir "yürüyen savaş makinesi" olduğunu söyledi.

Wu'nun açıklaması, geçen hafta Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in NATO'nun Asya'daki inşasını Çin saldırganlığına bir yanıt olarak çerçevelemeye çalıştığı yorumlarına verilmiş karşılık olarak değerlendirildi.

 
Wu, " NATO Genel Sekreteri'nin Çin ile ilgili uygunsuz açıklamalarına" karşılık, "NATO'nun yürüyen bir 'savaş makinesi' olduğunu ve nerede ortaya çıkarsa çıksın, her yere kargaşa getirdiğini söylemek gerekir." dedi.

Stoltenberg, Davos toplantısında katılımcılara "Bu, NATO'nun Asya'ya girmesiyle ilgili değil, Çin'in bize yaklaşmasıyla ilgili " demiş, ABD liderliğindeki ittifakın "bölgesel" kaldığı konusunda ısrar etmişti.

Çin medyasına göre Wu, NATO'yu kasıtlı provokasyonlara karşı uyarırken, bloğu Çin'e ve onun askeri gelişimine "nesnel ve rasyonel bir şekilde davranmaya ve dünya barışına faydalı bir şeyler yapmaya" çağırdı.

Nüfuz alanını Kuzey Atlantik Okyanusu ile sınırlayan ismine rağmen NATO, Çin'in artan gücüne karşı koymak amacıyla Asyalı müttefiklerine yaklaşması dikkat çekiyor.

Üyeleri hâlihazırda Türkiye ve Bulgaristan gibi Atlantik'ten binlerce kilometre uzaktaki ülkeleri içeriyor; ancak anlaşmanın 6. Maddesinin özü, karşılıklı savunma anlaşmasının yalnızca Avrupa ve Kuzey Amerika'daki bölgeler ile Tropik Dönencesi'nin kuzeyindeki adalar için geçerli olduğunu belirtiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir